29 de julio de 2021 | Actualizado 11:45

El quick commerce de Gorillas porta a Barcelona les seves entregues en deu minuts

L’app d’entregues ultraràpides manté el seu full de ruta a Espanya i arribarà aquest mateix mes a altres ciutats costaneres de la Península
Gorillas

La startup d’entregues ultraràpides a domicili Gorillas ha desembarcat a Barcelona després d’iniciar els seus serveis a Madrid fa unes setmanes. A aquestes primeres localitzacions, li seguiran aquest mateix mes altres nuclis urbans costaners com València, Marbella, Alacant, Múrcia, Eivissa, Màlaga i Mallorca. La companyia berlinesa ofereix enviaments de productes de la llar, comestibles i begudes en menys de deu minuts, amb un equip de repartidors que transporten les comandes en bicicleta elèctrica. “Espanya és un dels mercats més grans d’Europa, era un pas obvi per a nosaltres”, ha valorat la gerent de Gorillas a Espanya, Magdalena Szuszkiewicz.

La directiva de la startup ha detallat que el model d’entregues a domicili “ha estat validat a Espanya per moltes altres empreses” i que, per això, Gorillas ha identificat en aquest mercat una oportunitat. La firma alemanya s’ha associat amb proveïdors locals com Espinaler, Nomad Coffee i Garage Beer per proporcionar als usuaris de l’Eixample Dreta i Eixample Esquerra més de 2.000 productes locals per un tarifa d’enviament de 1,80 euros. D’aquesta forma, a través d’una app, els compradors poden fer les seves comandes siguin on siguin, ja sigui a casa, a l’oficina o en un parc. Així mateix, també s’ofereix l’opció de comprar productes refigerats.

“Volem donar al client el control de com i quan comprar”
Kagan Sümer Fundador i conseller delegat de Gorillas

En concret, ja opera amb les seves dues primeres dark stores a Barcelona amb 20 treballadors, amb els professionals d’oficina, i preveu ampliar el seu equip i cobertura amb nous establiments en les properes setmanes. “La contractació seguirà, perquè calculem comptar amb entre 500 i 1.000 treballadors abans del final de l’any”, ha afegit Szuszkiewicz. El personal està directament contractat per l’empresa i no inclou tercers o treballadors de magatzem independents. El seu model contempla l’obertura de fins a 10 dark stores per a ciutats grans com Barcelona i una mitjana de tres a sis dark stores per a aquelles més petites.

“Ja sigui a Espanya, Alemanya o al Regne Unit, la indústria ha descuidat les necessitats dels seus clients durant massa temps”, ha valorat, a la vegada, el fundador i conseller delegat de Gorillas, Kagan Sümer. “Volem portar un canvi positiu a l’experiència de comprar aliments, donant als clients el control de com i quan fer-ho”. Pel que fa a la seva decisió estratègica d’ubicar-se a altres ciutats costaneres d’Espanya, des de Gorillas han defensat que “ofereixen una oportunitat única per connectar comerços i proveïdors locals amb una clientela més àmplia composta tant pels usuaris locals com també pels turistes que visiten la zona”.

“A mesura que els usuaris s’acostumen, augmenta el volum i la freqüència de les comandes”
Magdalena Szuszkiewicz Gerent de Gorillas a Espanya

LA SOSTENIBILITAT ECONÒMICA DEL QUICK COMMERCE
Des de la startup berlinesa han assegurat que el model d’entregues ultraràpides que proposen sí és sostenible. “A mesura que els usuaris s’acostumin a aquesta nova forma de comprar, anirà augmentant el volum i la freqüència de les comandes”. De fet, segons els seus càlculs, “molts clients fan una segona comanda menys d’una setmana després de la seva comanda inicial” i, des del llançament de la firma durant la pandèmia, els usuaris han augmentat la mida de les seves comandes.

“Tenim una ambició en rotació i facturació per dark Store superior al retail tradicional, perquè el nostre model permet arribar a més clients des d’espais més reduïts”, ha detallat Szuszkiewicz. “Això ens exigeix diverses entregues durant el dia i la necessitat d’ajudar-nos d’una xarxa logística pròpia que cobreixi tot el territori ibèric”. Per aconseguir l’optimització dels costos logístics, les plataformes segueixen el model cross-docking amb preparació de comanda per dark store. “Amb aquest plantejament, aconseguirem l’agilització i flexibilitat necessàries per donar als nostres clients el millor servei, minimitzant stocks i trencments”, ha explicat la directiva.

Per altra banda, per aconseguir l’equilibri òptim de stocks, Szuszkiewicz ha assegurat que “el més important és la freqüència de comandes, sobretot quan es tracta de productes amb vides útils curtes”, així com “tenir fiabilitat el nostre stock”. Segons la rotació de la dark Store, les comandes es fan uns cinc o sis dies a la setmana, tenint en compta les vendes del dia anterior com a referència. Pel que fa a la sostenibilitat, Gorillas defensa que es compri únicament el gènere que es necessita, quan es necessita. A més, “la idea és reduir el malbaratament fins al 98%”, han manifestat des de la companyia. “És a dir, quasi el 100% de tot el que entra, es ven, dóna o es regala als nostres treballadors el mateix dia”. A més, aspira a donar suport als comerços locals “que vulguin sumar-se al canvi ecològic, sense necessitat d’efectuar una costosa inversió en estratègies de digitalització i logística”.

“Estem transformant amb èxit el concepte de cadena de subministrament i compres de les pimes tradicionalment lentes i inflexibles i, per tant, estem donant forma a un nou comportament dels consumidors dins del sector de l’alimentació”, ha conclòs Szuszkiewicz. Es tracta d’una proposta que ja ofereix en més de 30 ciutats d’Alemanya, França, els Països Baixos, el Regne Unit, Itàlia i els Estats Units, amb més de 100 centres de distribució.