21 de junio de 2024 | Actualizado 13:33

Les connexions ferroportuàries des de Barcelona i Tarragona es multipliquen en quatre anys

Els enllaços ferroportuaris directes estatals han augmentat el 75% en el període i els internacionals l'han fet a un ritme del 43%
VIIA

La xifra de connexions directes amb origen en els ports de Barcelona i Tarragona s’ha incrementat el 60% en els últims quatre anys, segons les últimes dades del Comitè de Serveis Multimodals. En concret, les destinacions estatals han augmentat el 75%, mentre que les internacionals ho han fet a un ritme del 43%. “Tarragona és el port que més expansió ha experimentat en l’àmbit estatal, mentre que Barcelona ho ha fet en enllaços l’internacional”, han destacat des de la Generalitat de Catalunya. El comitè va iniciar el monitoratge dels serveis multimodals ferroviaris amb origen o destinació Catalunya a l’octubre de 2017.

Quant al número de serveis es refereix, s’ha produït un increment del 25% de freqüències setmanals, el 22% en l’àmbit estatal i el 30% en l’internacional. “L’expansió en nombre de destinacions i freqüències de serveis multimodals des dels principals ports de Catalunya mostren, en part, la contribució realitzada des del Comitè de Serveis Multimodals, que es tradueix en una millora de la competitivitat per al teixit productiu català, alhora que es redueixen les emissions”, han recalcat.

Passador

REPTES DE FUTUR DEL COMITÈ DE SERVEIS MULTIMODAL

El Comitè de Serveis Multimodals és un òrgan de participació i coordinació entre la Generalitat de Catalunya i les entitats que actuen en el transport multimodal de mercaderies, en el marc del Pacte nacional per la Indústria i la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, ha complert cinc anys. Amb l’objectiu de contribuir al creixement econòmic sostenible de Catalunya i Europa mitjançant la promoció d’opcions multimodals atractives de transport de mercaderies, el comitè també busca fomentar que el sector empresarial català aprofiti les oportunitats sorgides dels reptes de negoci i tecnològics associats a la multimodalitat.

LA RELLEVÀNCIA DEL PROJECTE TRAILS
Entre les diferents iniciatives per a promoure la multimodalitat, el Comitè de Serveis Multimodals destaca el seu web per a mantenir la informació de base i els coneixements del mercat; el projecte Trails; i el cofinançament del programa Poctefa, que promou el llançament i millora de serveis multimodals transfronterers. Concretament, mitjançant el projecte Trails s’han dut a terme estudis de viabilitat de nous serveis en el sector de la fruita, amb el Clúster Logistique; i en el del vi, amb FGC i la col·laboració de Railgrup. A aquests estudis, se li sumen altres tres realitzats anteriorment pels sectors de l’automoció, el químic i el carni porcí.

Les diferents accions permeten oferir noves rutes al mercat de serveis ferroviaris transfronterers

També en el marc del Trails, FGC ha obert una convocatòria pública per a l’atorgament de suport tècnic en forma de consultoria per a la promoció de serveis multimodals de transport transnacional de mercaderies. “Aquestes accions han permès oferir noves rutes al mercat de serveis ferroviaris transfronterers, connectant sota un mateix contracto segments que fins ara no estaven coordinats”, han assenyalat des de la Generalitat.

D’altra banda, entre els serveis que els operadors beneficiaris volien llançar i que la consultoria ha treballant, destaca la reducció en un 20% dels costos entre Córdoba i Anvers en utilitzar el intermodal ferrocarril-camió, amb una reducció del 53% de les emissions. A més, Trails ha permès disposar d’informació actualitzada d’infraestructures i serveis de terminals i ferroviaris, plasmats en mapes digitals. Un altre eix de treball és la digitalització de la documentació de transport, com a element facilitador de la intermodalitat; o l’observatori de costos ferroviaris publicat per Cimalsa, particularitzat per al cas transfronterer.