17 de enero de 2022 | Actualizado 10:15

Tarragona fonamenta la seva recuperació en granels, càrrega general i siderúrgics

El volum de mercaderies creix a doble dígit en l'acumulat a juny, però encara es manté lluny del moviment prepandèmic
Autoritat Portuària de Tarragona

El port de Tarragona ha registrat un moviment superior als 15 milions de tones en el primer semestre de l’any, el 18,9% més que en el mateix període de l’exercici anterior. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha assenyalat que aquesta dada “situa la previsió per a finals d’any per sobre dels 30 milions de tones”. A aquest increment han contribuït, principalment, els granels, tant líquids com sòlids, la càrrega general i els productes siderúrgics. La institució ha apuntat que el moviment mensual de mercaderies manté “una evolució molt constant entorn dels 2,5 milions de tones”. En el cas del mes de juny, el port ha registrat un tràfic de 2,6 milions de tones, el 43,9% més que en el sisè mes de 2020. En tot cas, tant en l’acumulat de la primera meitat de 2020 com en la dada del mes de juny, el moviment de mercaderies del port de Tarragona se situa encara per sota de les xifres prepandèmiques.

Els líquids a granel han estat el grup de mercaderies que ha liderat el mes de juny d’enguany en el port de Tarragona. Segons les dades de l’autoritat portuària, s’han mogut en total més de 1,9 milions de tones en aquest període, el 48% més que en el mateix mes de 2020. Pel que respecta a l’acumulat del primer semestre, la xifra s’ha situat per sobre dels 10,5 milions de tones, amb un increment del 16%. Dins d’aquest segment, el cru és el producte que encapçala el creixement, amb 4,7 milions de tones mogudes en el primer semestre de 2021, “tot i que la mobilitat de vehicles no ha recuperat encara la normalitat anterior a l’estat d’alarma”, ha apuntat la institució. Els derivats del petroli lideren les xifres absolutes del mes de juny amb 918.175 tones.

Els productes siderúrgics i els químics han registrat el millor primer semestre de la història

La càrrega general continua acumulant dades positives “gràcies a l’aposta que va fer el port de Tarragona fa uns mesos per a potenciar aquest grup de mercaderies”, ha assenyalat l’autoritat portuària. La variació positiva en aquest mes de juny ha estat del 56,5% sobre el mateix mes del passat any, amb 190.086 tones. En l’acumulat del semestre, creix el 31,3% amb més de 1,1 milions de tones. Els granels sòlids han crescut al juny el 24,2% amb 440.447 tones, creixement similar al registrat en l’acumulat del primer semestre (24,7%) amb una mica més de 3,4 milions de tones. En aquest segment, els productes agroalimentaris encapçalen les xifres mensuals, amb 250.191 tones i un increment del 40,8%.

Els siderúrgics han registrat el millor primer semestre de la història del port de Tarragona, amb 403.000 tones manipulades, que han suposat un augment del 90,2% respecte a 2020. També ha estat el millor primer semestre dels productes químics, que han crescut el 33,6% respecte als sis primers mesos de 2020, amb 1,21 milions de tones. Pel que fa al moviment d’automòbils, el primer semestre s’han registrat gairebé 14.000 unitats més que en els primers sis mesos de 2020, la qual cosa ha significat un creixement del 21,8%, ha indicat l’autoritat portuària.