23 de septiembre de 2021 | Actualizado 13:09

El port de Barcelona aconsegueix una quota rècord en el tràfic ferroviari de contenidors

El transport per tren de contenidors ha crescut el 46% en el primer semestre i ha aconseguit una quota del 16,1% del total d'aquest tràfic
Autoritat Portuària de Barcelona

El tràfic ferroportuari de Barcelona ha tancat un primer semestre de l’any de rècord. De fet, el moviment ferroviari de contenidors ha crescut en el port de Barcelona el 46% en els sis primers mesos de 2021. La xifra aconseguida, 161.735 teus, ha permès que la quota ferroviària de contenidors arribi a nivells màxims i hagi acabat la primera meitat de l’any situant-se en el 16,1%. Aquest impuls, ha indicat l’Autoritat Portuària de Barcelona, “es deu principalment a l’aposta que està fent la gran distribució i les empreses industrials pel transport de mercaderies amb tren, tant pel que fa a les importacions com a les exportacions”. L’enclavament ha subratllat també “el bon comportament que continuen tenint les mercaderies refrigerades i el retorn a l’activitat, fa uns mesos, de la terminal de Pla de Vilanoveta (Lleida), de la mà de APM Terminals Spain Railway”.

42%

El moviment de vehicles per ferrocarril ha situat la seva quota en el 42,25% en el primer semestre de l’any

Pel que respecta al moviment de vehicles per ferrocarril, en els sis primers mesos de l’any s’ha situat en les 113.326 unitats, la qual cosa representa un increment del 63% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquesta xifra situa la quota del ferrocarril en el 42,25%. La institució portuària ha assenyalat que el continuat “increment del transport de vehicles per tren està en línia amb la progressiva recuperació dels tràfics marítims d’automòbils (+31% en el primer semestre), un dels sectors que més ha sofert l’impacte del Covid-19 en el port de Barcelona”. El nombre de circulacions registrades en el primer semestre ha estat de 5.729, una mitjana de pràcticament 1.000 circulacions mensuals. Aquesta xifra suposa un creixement del 48% respecte a les registrades en els sis primers mesos de 2020. El mes de maig, es va superar el màxim històric de circulacions mensuals, amb un total de 1.059.

El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, ha afirmat que més enllà “de la importància de les dades, que la intermodalitat continuï creixent és una molt bona notícia perquè ens ajuda en la nostra estratègia de descarbonització del transport”. Calvet ha assenyalat que, en l’últim any, “el moviment de mercaderies per ferrocarril en el port de Barcelona ha suposat l’estalvi de 42.700 tones de CO2, amb la retirada de 700 camions al dia de la xarxa de carreteres”. D’aquesta manera, s’ha evitat cremar “14 milions de litres de combustible. Aquest estalvi d’emissions seria equivalent a plantar 256.000 arbres en un any”, ha xifrat el president del port de Barcelona.