30 de noviembre de 2022 | Actualizado 4:56

Adif inverteix en el tram Castelló-Tarragona del Corredor Mediterrani

La societat Adif Alta Velocitat destinarà 84 milions d'euros en millores d'instal·lacions de seguretat i senyalització
Adif

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana licitarà, a través d’Adif Alta Velocitat, les obres d’un projecte de millora de les instal·lacions de seguretat i senyalització de tres trams del Corredor Mediterrani al seu pas per Tarragona i Castelló després que l’aprovés aquest dimarts el Consell de Ministres. En concret, el ministeri destinarà un total de 84 milions d’euros, repartits en dos contractes de 15 milions i 69 milions, per a escometre obres que portaran entre 12 i 22 mesos. A més, totes dues actuacions podran ser cofinançades pel mecanisme Connectar Europa de la UE.

La primera actuació correspon al tram Castelló-L’Ametlla de Mar i al ramal Tortosa-L’Aldea-Amposta, a les quals es destinaran 69,1 milions d’euros per a obres a escometre en un termini de 22 mesos. Entre els principals objectius de l’obra, que complementa els projectes de canvi ample de via i catenària, destaca possibilitar la implantació de l’ample estàndard per a les circulacions de mercaderies i viatgers i la renovació de les actuals instal·lacions per a “augmentar la seva disponibilitat i fiabilitat”, segons assenyala el ministeri. D’altra banda, s’incrementarà la capacitat i la regulació del trànsit ferroviari, “la qual cosa contribuirà a optimitzar i racionalitzar l’explotació ferroviària d’acord amb els escenaris futurs”. També es pretenen millorar els paràmetres de fiabilitat de les instal·lacions de senyalització en incorporar nous enclavaments en les onze estacions del tram i s’actuarà en la configuració de vies en diverses estacions del tram, així com en sistemes de subministrament d’energia, edificis tècnics, canalitzacions i obres civils auxiliars, i sobre aquelles operacions per a la realització de proves i posada en servei.

En la segona actuació, Adif portarà a terme millores de seguretat i senyalització en el tram L’Ametlla de Mar-Camp de Tarragona per valor de 15,6 milions d’euros en un termini de dotze mesos, en els quals es reinstal·laran els elements situats sobre la via després de la realització del canvi d’ample en el tram. També en aquest projecte es modificaran els enclavaments entre L’Ametlla i el canviador de la Boella, a causa de la instal·lació de desviaments i accionaments amb més motors, adequant els programes d’explotació als esquemes funcionals de les estacions, així com al Control de Trànsit Centralitzat (CTC).

S’instal·laran senyals que augmentin la durabilitat dels sistemes i redueixin les incidències en els tres trams

En els tres trams implicats en aquestes actuacions, s’instal·laran les balises del sistema ERTMS, comptadors d’eixos, les balises del sistema ASFA (Anunci de Senyals i Frenat Automàtic) analògic que seran substituïdes per unes altres de l’equipament ASFA digital, així com sistemes auxiliars de detecció (objectes arrossegats i detectors d’impactes i de caixes calentes)”, tal com especifica el ministeri en un comunicat. Els senyals incorporats també comptaran amb tecnologia LED. “D’aquesta manera, s’aconsegueix a més augmentar la durabilitat d’aquests sistemes reduint la probabilitat d’incidències que afectin el servei i racionalitzar les necessitats de manteniment”, destaca.