24 de octubre de 2021 | Actualizado 8:02
BRANDED CONTENT

El Port de Barcelona connecta amb el miracle del riu Han

Patrocinat per:

El Port de Barcelona connecta amb el miracle del riu Han

La Port Summit Trade Mission Korea 2021, organitzada pel Port de Barcelona, se celebrarà del 26 al 29 d’octubre

Corea del Sud és un exemple de miracle econòmic, el conegut com a “miracle del riu Han”, que va remuntar la seva situació fins a convertir-se, en sis dècades, en l’onzena economia del món en relació al PIB, a més de referència tecnològica i quarta potència asiàtica. El seu secret és conegut: la indústria, especialment l’exportadora. Per a afermar les relacions amb aquest país d’Àsia, el Port de Barcelona centra en Corea del Sud la seva missió empresarial d’enguany. Es tracta que la Port Summit Trade Mission Korea 2021, que tindrà lloc de manera virtual del 26 al 29 d’octubre, generi noves oportunitats de negoci. El lema d’aquesta 23è missió empresarial és ‘Connectant horitzons’ i és la cinquena que el Port de Barcelona organitza a Àsia.

“Incrementar les relacions comercials, detectar oportunitats de negoci, establir la plataforma d’intercanvi d’experiències i enfortir les aliances a nivell empresarial i institucional”

Amb prop de 52 milions d’habitants, Corea del Sud és el novè major importador a nivell mundial de mercaderies i el tercer d’Àsia. A més, és el sisè major exportador mundial de mercaderies. En relació als serveis, és el dècim importador mundial i el dissetè major exportador del planeta. Per si totes aquestes dades no fossin suficient com a mostra del seu potencial i de les oportunitats que brinda el mercat coreà, a més, el país també és el dècim major inversor del món.

Enllaços marítims de Barcelona amb Corea del Sud

Gran part del comerç es realitza gràcies als seus ports, per on transcorre el 99% de les mercaderies transportades. El port de Busan és el més important de Corea del Sud i el sisè del món, a més de ser el tercer major port de transbord. Està connectat amb més de 500 enclavaments de cent països. És el responsable del 40% de les exportacions marítimes del país i del 80% del trànsit dels contenidors. Ha estat l’únic port del món que ha experimentat un creixement en el tràfic de càrrega durant el primer any de la pandèmia. En comparació amb 2019, va augmentar en un 1,7% segons l’Autoritat Portuària de Busan i va aconseguir gestionar al voltant de 9,8 milions de teus en transbord de contenidors. En 2006, es va construir un nou port, Busan New Port, a 20 quilòmetres de l’original per a alleujar la congestió i per ell transiten 2,5 milions de teus a l’any. A més, manté una aliança estratègica amb el Port de Barcelona, que ha permès que el port coreà desembarqui en la capital catalana amb un hub logístic propi.

El Port de Barcelona és el principal punt d’accés de mercaderies coreanes a Espanya. En 2019 i 2020, el recinte català va obtenir una quota de mercat del 34%. Així, el Port de Barcelona va exportar 155.900 tones i va importar 353.107 tones de mercaderies. De fet, les vendes catalanes a Corea del Sud van representar el 22,8% del total exportat per Espanya i es van situar en 459,6 milions d’euros. Per part seva, les importacions van ser el 47% del total importat per Espanya, valorat en 1.470 milions d’euros. “En els últims anys, les relacions econòmiques entre Espanya i Corea s’han expandit en termes de comerç i inversió, però això només ha fet que començar”, ha assenyalat el cònsol general de la República de Corea del Sud a Barcelona, Taewan Huh, en el marc del webinar ‘Corea del Sud: Oportunitats de negoci per a les empreses’ organitzat pel Port de Barcelona.

Els deu principals productes importats i exportats a través del Port de Barcelona amb Corea del Sud

Entre els principals productes que es van exportar en 2020 a través del Port de Barcelona, es troben el pinso i farratges (56.964 tones), altres productes alimentaris (45.750 tones) i productes químics (26.772 tones). Per part seva, es van importar, principalment, productes químics (284.479 tones) i automòbils i peces d’automoció (18.612 tones).

Oportunitats de negoci

Corea del Sud ofereix una àmplia gamma d’oportunitats per a les empreses espanyoles, des de la innovació a l’alimentació i begudes, passant per les energies renovables i la robòtica. No hem d’oblidar que aquest petit país asiàtic va aconseguir millorar la seva posició econòmica des dels anys 50, després de la guerra amb la seva veïna Corea del Nord, a partir de la industrialització, la internacionalització fins als anys 90 i una diversificació i expansió del sector I+D a partir de l’any 2000 fins als nostres dies. Aquest ràpid creixement ve marcat per “la influència del tàndem governo i conglomerats (chaebols), el valor de l’educació, innovació i creativitat, i el caràcter de la societat coreana de ser oberts i tenir acceptació dins de la comunitat”, ha explicat la directora de l’oficina exterior d’Acció a Seül, Hee Yeon Lee.

Entre les indústries estratègiques, destaca la mobilitat sostenible. El vehicle autònom, al costat dels components per a les bateries i l’hidrogen aplicat als automòbils, són una oportunitat per a les empreses espanyoles, així com els smart cars i les solucions de control d’estabilitat electrònic, escàners i connectivitat 5G. Un altre nínxol important es troba en la intel·ligència artificial i les tecnologies avançades. Corea és el país més robotitzat del món: existeixen 855 robots per cada 10.000 empleats i busquen solucions aplicades a la indústria i a la medicina.

Seguint la línia de la innovació, la realitat augmentada i la realitat virtual també són camps en plena expansió, en concret si estan enfocades als videojocs i a situacions d’emergències, per exemple, en cas de terratrèmols. A més, es mostren oberts a nous materials dirigits a l’electrònica, que siguin més resistents, flexibles i lleugers. En els últims anys, els coreans estan fent molts esforços per ser el país amb majors desenvolupaments d’energia renovable. Per aquest motiu, necessiten idees i projectes sobre com utilitzar els rius i la mar per a situar energia solar i eòlica flotant, a més de solucions innovadores per a reduir l’ús de plàstics i de paper per a ser més sostenibles. D’altra banda, les vendes d’articles de luxe han augmentat al país asiàtic durant la pandèmia. Això es deu a uns certs grups d’estatus social que volen mantenir-se en aquesta posició o a consumidors que volen acostar-se a ells. Una estratègia per a marcar estatus en la societat coreana és comprar productes gurmet i de luxe. En aquest cas, Europa és atractiva pel reconeixement de les seves marques i la qualitat de vida associada al Vell Continent.

Casos d’èxit a Corea del Sud

NINA ALET
Export Area Manager de Aigua de Sant Aniol

L’empresa d’aigua mineral d’origen volcànic Sant Aniol va començar la seva relació comercial amb Corea del Sud en 2018 i es va consolidar durant el 2021. “És un mercat que aprecia les coses especials, el disseny i la proximitat”, assegura. Abans d’arribar al país asiàtic, l’equip de Aigua de Sant Aniol va analitzar les particularitats del país, com el seu valor per les empreses familiars, la consciència amb la sostenibilitat i l’estricte control de qualitat. En el seu cas, es van recolzar en l’àmbit online perquè els clients poguessin trobar i accedir amb facilitat al seu producte i després en cadenes d’hotels i restaurants.

JORGE ALONSO
President de Grupo Alonso

Grup Alonso va aterrar a Corea del Sud gràcies a una professional de la desapareguda Hanjin. Jorge Alonso va destacar “la humanitat, el tracte personal de les persones de Corea” i la durada dels projectes entre tots dos països. “La millor manera de donar a conèixer les marques és promoure els llaços culturals i les connexions turístiques entre tots dos països per a l’enriquiment de totes dues cultures”, ha assenyalat. A més, Grupo Alonso dóna suport als intercanvis d’estudiants, una iniciativa molt valorada per la importància de l’educació a Corea del Sud.

Estrenyent llaços amb Corea del Sud

Agenda

Dimarts 26 d’octubre

ESP. 09:00 H. A 10:00 H.

JORNADA EMPRESARIAL
COREA-CATALUNYA: CONNECTANT NOUS HORITZONS

Establir el marc propici en el qual reunir els alts càrrecs de les administracions i entitats vinculades al sector logístic i comerç internacional d’Espanya/Catalunya i Corea, així com directius totes dues comunitats portuàries, amb l’objectiu d’impulsar tràfics i explorar noves oportunitats de negoci i inversió entre tots dos països.

En aquesta jornada, el Port de Barcelona presentarà els projectes que s’estan desenvolupant quant a innovació i transformació digital, així com també la seva oferta marítima i logística, posant l’accent principalment en el nou centre logístic de la ZAL. Oferint una plataforma logística estable a les empreses coreanes que realitzin negocis entre el nord-est asiàtic i el sud d’Europa.


ESP. 10:00 H.

PAUSA CAFÉ & RODA DE PREMSA


ESP. 10:30 H. A 11:15 H.

UN CENTRE DE DISTRIBUCIÓ PER A EMPRESES COREANES A BARCELONA. UN PROJECTE DELS PORTS DE BUSAN I BARCELONA

Presentació de la plataforma logística i serveis a Barcelona gestionats pels ports de Busan i Barcelona per a atendre els exportadors coreans que desitgin distribuir els seus productes en el sud d’Europa (Espanya, Portugal, França, Itàlia, etc) i al Mediterrani.

Dimecres 27 d’octubre

ESP. 09:00 H. A 9:45 H.

DUANES I NORMALITZACIÓ DE PROCEDIMENTS

Dirigit principalment a empreses del sector logístic-portuari, i el seu principal objectiu és potenciar l’intercanvi d’experiències i opinions per a avançar en la simplificació i homogeneïtzació de processos duaners per a agilitar el pas de les mercaderies pels recintes portuaris. També es donarà a conèixer els procediments duaners i els riscos que comporten, i la figura de l’OEA (Operadors Econòmics Autoritzats).

Per això, aquest panell comptarà amb la participació dels principals responsables duaners/de l’administració de duana de Corea del Sud i Catalunya, i responsables de les entitats de tots dos països vinculades a aquest sector.


ESP. 10:00 H. A 10:45 H.

COREA-BARCELONA: CONNECTANT MERCATS

Aquest seminari oferirà una visió general de l’oferta comercial i serveis del Port de Barcelona. S’aportarà informació d’interès específicament adaptada a les necessitats i realitats dels fluxos comercials entre Barcelona i Corea, centrant-nos en dos dels tràfics que tenen més rellevància amb aquest mercat: productes refrigerats i tràfics lligats al sector de l’automoció.

Dijous 28 d’octubre

ESP. 09:00 H. A 9:45 H.

EL FUTUR DELS PORTS PASSA PER LA INNOVACIÓ

En aquest seminari es presentarà el full de ruta en innovació i recerca per als pròxims anys dels ports de Barcelona i Busan. S’explicaran els principals projectes de recerca i innovació i les experiències en la implementació de centres d’innovació. Les ponències es complementaran amb una taula rodona sobre com promoure la innovació per part de les autoritats portuàries.

Temes de debat: Com poden els ports promoure la recerca i la innovació en les zones portuàries? Com poden col·laborar Barcelona i Corea en aquest camp? Existeixen sinergies de col·laboració per a projectes d’innovació relacionats amb l’Economia Blava?

ESP. 10:00 H. A 10:45 H.

CLAUSURA ESDEVENIMENT COREA-CATALUNYA: CONNECTANT NOUS HORITZONS

Divendres 29 d’octubre

ESP. 08:00 A 13:00 H. | COR. 15:00 A 20:00 H.

CONTACTES BILATERALS 1to1