24 de octubre de 2021 | Actualizado 8:02

VIIA reprendrà la seva autopista ferroviària des de Barcelona de la mà de Captrain en 2022

El servei es beneficiarà de la potència de les noves locomotores de Captrain, que deixen enrere la doble tracció de Renfe a Le Perthus
Servei d'autopista ferroviària de VIIA al seu pas pel tram internacional de Le Perthus | VIIA

L’autopista ferroviària de VIIA, del grup francès SNCF, tornarà a Barcelona l’any vinent després del parèntesi provocat per la pandèmia. El servei es reprendrà amb la tracció de les noves locomotores que està ultimant Captrain España, també societat de l’operador ferroviari francès. Aquestes locomotores permetran creuar el tram internacional de Le Perthus amb trens de 750 metres i una sola locomotora.

Abans de la pandèmia, l’autopista ferroviària utilitzava doble tracció proporcionada per Renfe, però els combois, a més del sobrecost que implicava l’ús de dues locomotores, havien de descompondre’s o compondre’s en la terminal de VIIA a Le Boulou (França) per la impossibilitat de treballar amb trens de 750 metres des del tram internacional cap a Espanya. Ara, amb els models Euro6000 fabricats per Stadler i operats per Captrain España, que disposen de més potència d’arrossegament, facultaran a VIIA per a oferir “un servei més ràpid, directe, fiable i atractiu”, segons han explicat fonts del gestor d’autopistes ferroviàries. De fet, projecten ja incrementar les freqüències de les quals disposaven abans de la pandèmia una vegada recuperin el servei des de Barcelona.

La tracció de Captrain evitarà també la composició o descomposició de combois en Le Boulou

“Mai hem tingut tanta demanda de transport fins a Barcelona”, ha manifestat el director comercial de VIIA, Daniel Lebreton. Les dates per a tornar a la terminal de Can Tunis s’acabaran de concretar a mitjans d’octubre, perquè “depèn de la viabilitat de la demanda”. Si bé, estan treballant perquè sigui a principis de 2022. VIIA va suspendre la seva activitat des de Barcelona al març de 2020 per la crisi pandèmica i va posposar la resolució de reprendre el seu servei per a semiremolcs P400 gruables fins a finals d’aquest estiu.

L’autopista ferroviària està generant un major interès en els últims mesos, segons el director comercial de VIIA, per l’alça del preu del combustible i la falta de conductors. D’altra banda, Daniel Lebreton admet una creixent demanda de transportistes no sols de països europeus pròxims, sinó també de Bulgària, Lituània i fins i tot Romania “que volen pujar-se al tren”.

REANIMAR LA TERMINAL D’AUTOPISTA FERROVIÀRIA EN EL PORT DE BARCELONA
Sobre la futura terminal per a autopista ferroviària en el port de Barcelona, Daniel Lebreton apunta que no existeixen avanços, perquè “el projecte s’ha posat una mica en ‘estand-by’ en aquests últims mesos”, però considera que “és el moment de reanimar això” per la gran demanda que estan notant en el mercat per pujar semiremolcs al tren.

Respecte a operar més serveis d’autopistes ferroviàries a Espanya, VIIA prioritza reprendre l’enllaç des de Barcelona abans d’estendre’s cap a altres punts, encara que sí que tenen al cap alguns mercats com València. Altres possibilitats a mitjà termini serien una línia entre València i Múrcia o entre València i Madrid. Quant a les seves rutes a Europa, l’operador intermodal va reprendre al juliol la connexió entre Poznan (Polònia) i Espanya a través de Luxemburg i la seva terminal de Le Boulou.