26 de octubre de 2021 | Actualizado 17:19

Catalunya obliga als camions a circular pel carril dret en l’AP-7 durant els diumenges

La mesura entrarà en vigor aquest cap de setmana i s'estendrà fins a finals d'any per les retencions sofertes durant el mes de setembre
E.M.

Els vehicles pesants hauran de circular pel carril dret en l’AP-7 durant els diumenges a Catalunya. La mesura, confirmada pel Servei Català de Trànsit, afecta als vehicles que superin les 7,5 tones de massa màxima autoritzada entre les 15 i les 22 hores. Des del primer cap de setmana d’octubre, Trànsit obliga a circular com a màxim a un velocitat de 80 km/h i els prohibeix l’avançament en tots dos sentits del tram comprès entre el punt quilomètric 55, corresponent a Girona Nord, i el punt quilomètric 216, del Vendrell. Aquesta decisió s’estendrà fins a l’entrada en vigor de les noves restriccions de circulació de l’any 2022, que seran aprovades i publicades en els pròxims mesos.

D’aquesta manera, Trànsit continua aplicant restriccions als vehicles pesants. Durant el mes de setembre, aquest tipus de vehicles no podia circular els diumenges entre les 17 i les 22 hores. Aquesta vegada, l’organisme s’escuda en les mateixes raons per a posar en vigor aquestes restriccions i explica que tenen lloc “per a continuar minimitzant l’impacte que està tenint la supressió dels peatges en la mobilitat”, especialment durant les operacions de retorn dels caps de setmana. Per a minimitzar les congestions, continuarà instal·lant carrils addicionals en sentit contrari en determinats trams de l’AP-7. D’aquesta manera, “s’augmentarà la capacitat viària de l’autopista”, una mesura que s’aplicava només en operacions especials com la Setmana Santa o l’estiu.

Els transportistes lamenten la mesura després de la “ineficàcia” de les restriccions al setembre. La Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España (Fenadismer) adverteix que, lluny de millorar la fluïdesa del trànsit en l’autopista, “contribuirà a generar més congestió i problemes de circulació”. Asseguren que les conseqüències de la nova mesura “seran catastròfiques per als pròxims caps de setmana”, ja que el 60% de les exportacions espanyoles circulen per l’AP-7 en direcció a la resta d’Europa, uns 12.000 camions que trien els diumenges de tarda per les restriccions existents en les carreteres franceses a la circulació de camions.