26 de octubre de 2021 | Actualizado 17:19

Koiki s’encarrega de la logística del primer mercat digital ètic i de proximitat de Catalunya

El marketplace La Zona se circumscriu, de moment, a Catalunya, però els seus promotors treballen per a estendre-ho a la resta de la Península
La Zona

El primer mercat digital ètic i de proximitat La Zona obre definitivament les seves portes a Catalunya amb més de mil productes i serveis que aposten per un consum conscient i responsable. A través d’internet, aquest marketplace advoca per l’economia solidària i la col·laboració entre comerços locals. Si alguna cosa diferencia La Zona de la resta de mercats digitals és la seva oferta de serveis, des de la contractació d’internet, telefonia o mudances fins a cures en la llar i consultoria jurídica, sempre des del compromís del compliment per part dels proveïdors de criteris ètics i sostenibles. Aquests valors aconsegueixen a la seva logística, gestionada per l’empresa Koiki, la flota de la qual està integrada per persones en situació d’exclusió social.

La distribució es realitzarà amb bicicleta, vehicle elèctric o a peu quan sigui possible. A més, La Zona disposa de diversos punts de recollida habilitats en centres culturals de tots els municipis de Catalunya (Ateneus) i estan en converses amb supermercats cooperatius perquè formin part d’aquesta xarxa. Koiki també s’encarregarà de comptabilitzar els quilos de CO? que s’han estalviat amb el seu repartiment sostenible com a part de la seva iniciativa per mesurar l’impacte dels seus serveis i productes. A aquesta anàlisi, se suma l’enquesta anual a la base social de la cooperativa Opcions per a tractar diversos temes relacionats amb el consum: “En aquest sentit, preveiem una enquesta orientada a saber quanta gent s’ha passat a consumir productes i serveis locals de l’entorn de l’economia social i solidària gràcies a la Zona”, expliquen fonts de La Zona.

La Zona té habilitats punts de recollida en centres culturals de tots els municipis de Catalunya

De cara a la seva obertura oficial, La Zona va obrir en fase beta al públic amb productes i serveis disponibles, així com el repartiment, per a millorar alguns aspectes. Encara que el marketplace funciona a ple rendiment des de començaments de setembre, des de La Zona afirmen que “és un projecte viu que, perquè tingui sentit i sigui realment funcional i pràctic, ha d’estar en contínua revisió”. En l’actualitat, col·laboren amb 95 comerços de proximitat i operen en tota Catalunya. No volen ser titllats de “el Amazon cooperatiu”, perquè, precisament, tracten de fugir de “els criteris de les grans plataformes que aniquilen als petits productors”, a més de comercialitzar “productes i serveis que vénen de l’altra punta del món quan n’hi ha molt més a prop” o que “vulnerin els drets dels persona per a fabricar i repartir els productes de consum”.

Aquest projecte va néixer durant els primers mesos de pandèmia, en ple confinament, quan un conjunt de cooperatives i entitats van detectar que alguns comerços petits no disposava d’un plataforma de venda en línia. Més tard, a aquesta primera raó es va unir el creixement de la preocupació pel medi ambient i les condicions de producció, l’increment de repartiments a domicili amb transports que no eren sostenibles i la reducció d’envasos.

Les zones rurals també estan cobertes per aquest servei, encara que hi ha la possibilitat de no poder garantir la sostenibilitat íntegrament en alguns casos, perquè en zones estrictament rurals actualment no existeix cap centre Koiki, per la qual cosa és necessari externalitzar l’enviament a un altre entitat. “Encara que en alguna ocasió s’ha superat aquest temps, el compromís és el lliurament del producte en màxim 48h”, apunten. De moment, es tracta d’un servei restringit al marc català perquè “els valors de sostenibilitat i proximitat es posen en valor” per ser un territori més petit i abastable, però no descarten la seva expansió per la resta d’Espanya. De fet, ja mantenen converses amb diversos mercats socials del país per a veure si es pot replicar el projecte en els seus respectius territoris. “És un projecte sense ànim de lucre, el nostre objectiu és transformar el model de consum imperant i ajudar les iniciatives locals. Si podem ajudar a replicar el model on sigui, millor per a tothom”, expliquen.