26 de octubre de 2021 | Actualizado 16:19

El port de Barcelona s’adhereix a una iniciativa global sobre descarbonització marítima

La coalició Getting to Zero lidera aquest document que ja compta amb 155 signatures, entre elles ports com el de Barcelona i València
Puertos del Estado

L’Autoritat Portuària de Barcelona se suma a la Crida a l’Acció per a la descarbonització del transport marítim, la iniciativa de la coalició Getting to Zero de l’Associació Internacional de Ports i Terminals (IAPH). Amb la seva signatura, el total de participants d’aquest document ascendeix a 155 de tots els segments de la cadena de transport marítim del món. “Hi ha una urgència per accelerar la descarbonització del sector marítim. La transició energètica és possible, si s’aconsegueix mitjançant marcs de polítiques de suport i accions governamentals”, ha assegurat el president del port de Barcelona, Damià Calvet. Entre els signants d’aquest document, es troben autoritats portuàries com les de Barcelona, València i Amsterdam, a més d’operadors marítims.

La Crida a l’Acció es va publicar fa una setmana, coincidint amb la celebració de l’assemblea general de l’ONU a Nova York. En el text, demanden als governs el compromís de cara al 2050 de la completa descarbonització del transport marítim internacional, reclamen suport per a aquells projectes que treballin amb les zero emissions a escala industrial mitjançant accions nacionals i demanen que apostin per mesures polítiques perquè el transport zero emissions sigui una realitat en 2030.

Damià Calvet ha recordat que la sostenibilitat ambiental “és una de les tres eines integrades en l’IV Pla Estratègic 2021-2025”. Algunes de les mesures plantejades pel port de Barcelona són l’electrificació en cinc anys de la meitat dels seus molls de contenidors, així com les seves instal·lacions Ro-Ro, i disposar d’una xarxa provisional i connexions electrificades (OPS) consolidades o amb projectes d’electrificació en marxa.