22 de julio de 2024 | Actualizado 17:13
Acte d'inauguració del BNEW en l'Estació de França de Barcelona | BNEW

El BNEW arrenca la seva segona edició amb la vista posada en la reactivació econòmica

L'esdeveniment inicia les seves operacions amb la intenció de generar noves oportunitats econòmiques i d'ocupació en el món postpandèmic

La col·laboració públicoprivada, la transformació digital justa, el creixement sostenible i l’impuls del talent jove s’han presentat en la inauguració de la Barcelona New Economy Week (BNEW) com els eixos prioritaris per a la reactivació i la transició cap a l’economia 4.0. Les autoritats presents en l’acte han destacat el protagonisme dels fons europeus “perquè les empreses, siguin de la grandària que siguin, puguin presentar els seus projectes”, ha manifestat la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera.

La ciutat de Barcelona acull aquesta setmana la segona edició del BNEW, un esdeveniment que es va iniciar l’any passat en un context de recessió mundial accelerada per la pandèmia i que es consolida aquest exercici amb el doble de temàtiques, ponents i hores de contingut. “Des del Consorci de la Zona Franca de Barcelona tenim la vocació d’explorar nous camins i oportunitats, sobretot en moments de gran dificultat”, ha manifestat el delegat especial de l’Estat en l’entitat, Pere Navarro, que ha destacat la importància de tractar la nova economia de manera transversal.

“La BNEW és el primer esdeveniment en el qual els temes no es tracten sectorialment”, ha afirmat Pere Navarro. Amb aquesta finalitat, fins al dia 8 d’octubre, es crearan 240 hores de continguts al voltant de deu temàtiques interconnectades: logística, real estate, ecommerce, indústria digital, zones econòmiques, sostenibilitat, mobilitat, ciència, talent i ciutat. En aquestes sessions, que s’emetran per streaming des de set escenaris emblemàtics de Barcelona, es fomentarà el networking i la creació de projectes innovadors d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). “La BNEW ens marcarà el camí a seguir”, ha resumit Cunillera.

“Tenim la vocació d’explorar camins i oportunidats, sobretot en etapes de dificultat”
Pere Navarro Delegat de la Zona Franca de Barcelona

El primer tinent d’alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, ha subratllat el paper de Barcelona com a avantguarda de les transformacions que s’estan produint a Europa i el món. “La ciutat de Barcelona sempre ha tingut un esperit d’innovació”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha explicat que és clau la cohesió social, la solidaritat i la competitivitat, fonamentades en dos eixos, el talent i la creativitat. “Barcelona ofereix la connectivitat, el talent, el clima, l’ambient i la col·laboració públicoprivada”, elements que el tinent d’alcalde identifica com a imprescindibles per a la creació de les ocupacions del futur.

En el mateix sentit, la secretària d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, ha manifestat que “és fonamental que existeixin esdeveniments capaços de situar Barcelona al centre de la nova economia”. Villarroya s’ha mostrat optimista: “Estem començant a veure la llum al final del túnel”, ha assegurat, “podem dir que comencem a veure indicadors econòmics que mostren una reactivació”. En concret, s’ha referit a l’augment de les exportacions, que “ja se situen per sobre dels valors prepandèmics”.

La secretària d’Economia de la Generalitat de Catalunya ha destacat “l’impuls de la indústria, el consum domèstic i la recuperació del sector serveis” i la importància de l’adaptació davant el panorama global canviant. “Hem de transitar cap a un model diferent al que teníem: el compromís social, una transició justa on ningú es quedi enrere, un model econòmic que respecti el medi ambient i un model més competitiu, tot i que no basat en la reducció de costos de la mà d’obra, són imprescindibles”, ha conclòs en la seva intervenció.