27 de octubre de 2021 | Actualizado 19:14
Isidre Gavín (Generalitat de Catalunya), Damià Calvet (Autoritat Portuària de Barcelona) i el periodista i moderador de l'acte Òscar Armengol (de dreta a esquerra) | Autoritat Portuària de Barcelona

El port de Barcelona confia en el seu cicle inversor per a créixer de manera sostenible i digital

El president del port, Damià Calvet, insisteix en la creació d'una oficina tècnica a Barcelona per als accessos portuaris

El president del port de Barcelona, Damià Calvet, confia que les inversions projectades per als pròxims anys permetin al recinte realitzar un nou salt d’escala per a créixer amb criteris de sostenibilitat i digitalització. “Entrarem en un cicle inversor important, que serà un element fonamental per a la prosperitat del país”, ha afirmat Damià Calvet durant la seva intervenció en la segona jornada de la BNEW.

En aquest context, ha defensat la necessitat de posar la logística en el centre de les polítiques públiques i ha insistit en les prioritats que es marquen en el IV Pla Estratègic del port, especialment un creixement basat en la sostenibilitat i la digitalització. Aquest projecte “no necessita una ampliació física del port, sinó la reordenació de les activitats”. En concret, el pla contempla l’electrificació amb energia renovable de tots els molls, incrementar la intermodalitat i millorar les infraestructures que connecten amb el hinterland. En aquest sentit, el president del port de Barcelona ha citat el protagonisme dels nous accessos viaris i ferroviaris en els quals s’està treballant després d’anys de retard.

Precisament, pel que fa als accessos al recinte, Damià Calvet ha reclamat a l’Estat que acosti les competències a l’àmbit català. “Pedro Sánchez va manifestar recentment que li agradaria descentralitzar uns certs elements l’Estat”, ha recordat Calvet. Per això, “aprofitem aquesta invitació del president i li demanem que el projecte ferroviari que estem desenvolupant es materialitzi en una agència pròpia catalana”.

“El port de Barcelona té un rol cada vegada més important de conexió al Mediterrani”
Isidre Gavín Secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya

El president del port s’ha referit al pla acordat fa un any (entre el ministeri de Transports, la Generalitat, l’Autoritat Portuària de Barcelona, Adif, Cimalsa i FGC) per a la millora dels accessos viaris i ferroviaris al port. La millora d’aquestes infraestructures comporta una inversió aproximada de 600 milions d’euros, segons ha xifrat el president del port de Barcelona. Calvet ha insistit que la quota ferroviària continua sent pobra, sobretot en comparació amb “els ports dels països als quals ens volem assemblar”.

Per la seva part, el secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, Isidre Gavín, ha remarcat que existeix un alineament entre l’estratègia del port i la Generalitat. “El port de Barcelona ha de ser el cavall de Troia” de la transició ecològica i digital de Catalunya, ha insistit Gavín, que s’ha mostrat ambiciós en expressar que el recinte portuari ha d’aspirar a “ser el tractor de la transició logística de tot el sud d’Europa”.

14%

Contribució del sector logístic al PIB de Catalunya

Quant a les adversitats que està enfrontant el sector, amb l’increment dels nolis i el desproveïment de microxips, el secretari de Territori i Mobilitat és partidari de posar el focus en les oportunitats que representa l’actual conjuntura. En concret, ha posat en valor la regionalització de la producció: “El port de Barcelona té un rol cada vegada més important de connexió nord-sud del Mediterrani, incloent el nord d’Àfrica i l’Orient Pròxim. Aquestes rutes s’hauran de potenciar”.

Tots dos ponents han posat l’accent en la rellevància del sector logístic per a l’economia del país, que contribueix en un 14% al PIB de Catalunya, segons les últimes dades de l’Observatori de la Logística 2021, elaborat per Cimalsa i l’Institut Cerdà. A més, durant la pandèmia “s’ha reforçat com un gran generador d’ocupació”, ha recordat Isidre Gavín. El nombre d’afiliats a la seguretat social a Espanya ha seguit en augment durant el mes de setembre i es manté per sobre del milió.