9 de diciembre de 2021 | Actualizado 12:59

Els productes siderúrgics emergeixen com un nou tràfic estratègic per a Tarragona

La mercaderia general convencional se situa en màxims i els granels, tant líquids com sòlids, mantenen un creixement superior al 20%
Bobines d'acer al moll de Navarra del recinte català | Autoritat Portuària de Tarragona

El moviment de productes siderúrgics al port de Tarragona s’ha multiplicat per cinc al setembre respecte el mateix mes de l’exercici anterior. A més, segons corrobora l’autoritat portuària, aquestes mercaderies també representen ja en l’acumulat a setembre d’aquest any més del doble del volum en comparació amb els nou primers mesos de 2020.

Amb aquestes dades, “continua marcant xifres rècord en la sèrie històrica”, ha manifestat l’autoritat portuària. De fet, “l’efecte tractor dels últims mesos” del trànsit de productes siderúrgics ha generat que la mercaderia general convencional també obtingui màxims històrics: més d’1,3 milions de tones fins al 30 de setembre.

Per la seva part, els productes químics, un segment tradicional i estratègic per al recinte català, també estan registrant “xifres rècord en les dades de la sèrie històrica”. Entre gener i setembre, s’han mogut a Tarragona 1,8 milions de tones d’aquest tipus de productes, el 38% més.

En l’acumulat de gener a setembre, el port de Tarragona mostra dades positives en els principals segments de tràfics si es compara amb el 2020 i, en gran part d’ells respecte a l’any prepandèmic de 2019. Més enllà del màxim històric de la mercaderia general convencional, els granels líquids i sòlids mantenen, el 2021, increments per sobre del 20% en tots dos casos respecte a l’exercici anterior i han sumat fins a setembre 16 milions de tones i 5,3 milions, respectivament.

El trànsit total fins a setembre supera els 23 milions de tones, si bé encara se situa per sota de 2019

Quant a les dades de tràfic total del recinte català, el mes de setembre és el segon de major moviment de tot l’exercici 2021, encara que el seu percentatge d’increment respecte a setembre de l’exercici anterior és del 7,5%. Aquest percentatge és inferior a altres mesos d’enguany atès que es compara amb un mes en què es va produir ja una acceleració de l’activitat econòmica, en remetre de manera progressiva les restriccions. En tot cas, Tarragona arriba al setembre amb un ascens del 22,1% respecte als nou primers mesos de 2020, dos punts menys que en l’acumulat d’agost (24,3%).

Encara que aquestes xifres mostren que es manté la reactivació després de la pandèmia, encara no superen els nivells anteriors. Durant els nou primers mesos de l’any, l’enclavament portuari ha mogut més de 23 milions de tones, uns dos milions menys que el 2019, però si es manté la tendència, aconseguirà arribar de nou als 30 milions de tones a final d’any.

D’altra banda, al setembre van haver-hi més escales de vaixells en el port tarragoní que en tots els mesos anteriors entre 2020 i 2021, un total de 229 escales, que representen un augment del 25,8% respecte a l’exercici anterior. Quant al rànquing de països amb major activitat al port, Líbia manté la primera posició gràcies al trànsit de granels líquids, seguida de Rússia, Algèria i Itàlia.