28 de noviembre de 2021 | Actualizado 8:31
Jordi Puigneró (centre) aquest dilluns al peatge alliberat de Vilassar de Dalt (C-32) | Conselleria de Polítiques Digitals i Territori

Catalunya instal·larà plaques solars a les àrees de peatge alliberades per la Generalitat

La mesura permetrà autoabastir tota la xarxa viària sota gestió de la Generalitat i reduir 5.000 tones de CO2 anuals

La Generalitat de Catalunya estudia instal·lar plaques fotovoltaiques a l’espai alliberat de les quatre àrees de peatge de la C-32 nord i la C-33. Amb aquest projecte, que es redactarà l’any vinent per a la seva finalització el 2023, s’espera generar energia suficient per a abastir la xarxa viària de la Generalitat íntegrament. La inversió prevista és de 8,5 milions d’euros, que se sumen als 8,4 milions pressupostats l’agost passat per a la retirada dels peatges i el manteniment de les vies.

Les noves plaques fotovoltaiques ocuparan un total d’11 hectàrees i generaran 20.000 megavats-hora d’energia a l’any. Això suposarà, segons estimacions de la conselleria de Polítiques Digitals i Territori, un estalvi de 5.000 tones de CO2 anuals, una xifra equiparable a treure 2.800 vehicles diaris dels accessos a Barcelona.

“El 40% de les emissions a Catalunya provenen del trànsit rodat”
Jordi Puigneró Vicepresident de Polítiques Digitals i Territori

“El Govern de Catalunya té un ferm compromís en la lluita contra el canvi climàtic”, ha asseverat el vicepresident de l’Executiu català i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Amb aquesta política, es busca reduir emissions de CO2 en l’àmbit més contaminant, el trànsit rodat, que genera el 40% de les emissions a Catalunya.

El vicepresident ha anunciat la mesura a Vilassar de Dalt (C-32), on aquest matí han acabat els treballs per a alliberar els tres carrils centrals de l’autopista, així com a la zona de peatge de Mollet del Vallès (C-33). La Generalitat destaca que aquestes àrees, juntament amb les Arenys de Mar i Santa Susanna -que seran alliberades durant la primera quinzena de novembre-, “tenen un gran potencial fotovoltaic donades les seves condicions de sòl pla i bona radiació solar”.

La conselleria espera utilitzar l’energia generada per a l’autoabastiment de tota la xarxa viària, i preveu un excedent que es podria destinar a la instal·lació d’electrolineres. Aquest i altres usos s’analitzaran durant la redacció del projecte, on també s’estudiarà la compatibilitat amb altres usos de l’espai com la implantació de park and ride.