28 de mayo de 2023 | Actualizado 19:18
Port de Barcelona / E.M.

El hub de Busan a Barcelona obre una nova era en les relacions amb Corea del Sud

La plataforma entrarà en funcionament en 2022 i de moment compta amb dues empreses confirmades d'automoció i plaques solars

Les autoritats portuàries de Busan i Barcelona han obert les portes de manera oficial de la plataforma logística del recinte coreà a la ZAL de la capital catalana. El tall de cinta del hub d’uns 9.000 metres quadrats ha tingut lloc després de la inauguració de la Port Summit Trade Mission Korea 2021, que enguany repeteix format virtual. Els promotors de la iniciativa d’aquesta col·laboració interportuària preveuen l’entrada en funcionament de la plataforma logística per a començaments del pròxim any amb l’objectiu d’obrir una nova era comercial i empresarial entre Corea del Sud i l’Europa mediterrània.

L’objectiu d’aquest magatzem és consolidar els actuals tràfics marítims entre tots dos països i obrir noves oportunitats de mercats per a empreses espanyoles i coreanes, que podran instal·lar-se en aquesta superfície de la ZAL de Barcelona. L’establiment d’aquesta joint venture va començar a prendre forma fa un any, però la signatura de l’acord per a la posada en marxa de la societat que gestionarà la plataforma logística ha tingut lloc de manera presencial a la capital catalana durant l’arrencada de la missió empresarial organitzada pel port de Barcelona.

El president del port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat que la posada en marxa del desenvolupament d’aquest hub per a fomentar els intercanvis comercials evolucionarà “de manera escalable”. D’aquesta manera, una primera fase serà posar a la disposició d’empreses espanyoles i coreanes la superfície de 8.920 metres quadrats que es poden ampliar successivament en funció de la demanda. Més enllà d’una primera plataforma conjunta a Barcelona, existeix la possibilitat de repetir iniciativa en el port de Busan. L’accionariat de la societat compta amb una participació del 51% de Busan i el 49% correspon a l’Autoritat Portuària de Barcelona. La societat serà presidida pel vicepresident del port de Busan, Boo-Won Kang, mentre que la direcció executiva recau sobre el cap d’Estratègia del port de Barcelona, Jordi Torrent.

8.920 metres quadrats

La superfície total del hub logístic del port de Busan és de 8.920 metres quadrats

En relació a les companyies que s’instal·laran en aquest espai, Damià Calvet ha especificat que són “empreses de import/export generalistes i firmes coreanes”, especialment lligades a la tecnologia. El director del port de Busan, Jarim Koo, ha confirmat que estan contactant amb grans conglomerats, com Samsung o LG, que han mostrat “gran interès” per aquesta nau logística a Barcelona. De moment, aquestes multinacionals coreanes estan acostumades a treballar a Madrid i per aquesta raó el port de Busan està “promocionant noves rutes”, tant per a empreses tecnològiques com manufactureres. Avui dia, dues companyies estan concretant la seva arribada al hub logístic coreà de Barcelona, segons ha explicat el president del port de Busan, una pertany al sector de l’automoció i l’altra al de les plaques solars.

Per a Busan, aquesta superfície logística aferma la seva aposta per a connectar-se al sud d’Europa. El port coreà ja compta amb una plataforma logística a Rotterdam, des d’on gestiona les seves relacions comercials amb el nord del continent europeu. D’un altre costat, es tracta d’una col·laboració estratègica per al port de Barcelona. “Àsia és el nostre mercat de referència i representa més del 50% de les exportacions i importacions que passen pel port de Barcelona”, ha recordat Damià Calvet durant la inauguració del hub logístic.