28 de noviembre de 2021 | Actualizado 8:31

Els ports de Barcelona i Busan confien en la digitalització com a pilar dels seus plans d’innovació

La missió empresarial en línia del port de Barcelona amb Corea del Sud culmina amb un total de més de 250 inscrits
Port de Barcelona

Barcelona i Busan aposten per implementar la innovació en les seves instal·lacions per a optimitzar els seus serveis i per reforçar la col·laboració amb les ciutats. Són moltes les maneres d’incorporar un equilibri tecnològic entre els ports i els llocs on estan assentats i, de fet, la digitalització dels recintes portuaris pot dinamitzar, al mateix temps, l’economia de les ciutats. Per tant, el futur dels ports passa per la innovació, tal com es definia l’última jornada organitzada en el marc de la Port Summit Trade Mission Korea 2021.

No es pot innovar sense desenvolupament econòmic, la millora de la sostenibilitat mediambiental, la digitalització de les zones del port i els seus voltants, així com de la logística que intervé en el recinte portuari, i la cura de les persones. Aquestes són les àrees presentades pel cap d’Innovació del port de Barcelona, Carles Rúa, que estan incloses en el projecte del port de cara al futur i serà possible a través de la cerca de “aliances amb els hubs presents a la ciutat per a innovar”. La col·laboració entre el port i la ciutat es desenvolupa mitjançant diferents iniciatives. Des del port de Barcelona entenen la innovació com “una xarxa de punts d’innovació que s’estan desenvolupant al voltant del port”. D’aquí sorgeix Blue District, una iniciativa a Barcelona que alberga aquests llocs que estiguin relacionats amb l’economia blava. Com a exemple d’ajuda a startups que puguin incorporar els seus coneixements en aquesta matèria, Carles Rúa ha recordat que ja està obert el fons Puertos 4.0.

BARCELONA, PORTA Al SUD D’EUROPA PER A COREA DEL SUD I DE TAILÀNDIA EN 2022
La missió empresarial en línia del port de Barcelona a Corea del Sud ha conclòs amb més de 250 inscrits, dels quals 75 corresponien a institucions i empreses coreanes. “La resposta ha estat excel·lent”, ha declarat el president del port de Barcelona, Damià Calvet, durant l’acte de clausura. En aquesta nova edició de missió empresarial, la segona realitzada en format virtual com s’havia previst, han inaugurat la plataforma logística conjunta amb Busan per a permetre una major agilitat d’entrada de productes coreans a Espanya. “És un soci fiable i estratègic del port de Barcelona”, ha afirmat el president del recinte portuari català i ha afegit que continuarà sent “el punt de referència del port de Busan en el sud d’Europa”. També ha recordat la tercera edició del congrés ‘Smart Ports: Piers of the Future’, que se celebrarà entre el 16 i el 17 de novembre en format en línia. Per part seva, el vicepresident del departament de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que “aquesta connexió ens permet impulsar la connectivitat amb Corea” i que “el futur es relaciona amb la connectivitat per a la digitalització i la descarbonització”.

D’altra banda, ja s’ha comunicat que el pròxim exercici es reprendrà el model de missió empresarial presencial amb Tailàndia com a destí. De fet, aquest país era el triat per a realitzar la corresponent a 2020, però la pandèmia va obligar a posposar-la i celebrar una en línia a Colòmbia. Com a novetat per a la missió a Tailàndia, es preveu repetir també la trobada en línia Port Summit Trade Mission, com a esdeveniment previ de preparació a la celebració física de la missió.

A l’altre costat del mapa, el port sud-coreà de Busan aspira a aconseguir un nivell de digitalització alt que permeti crear tres ports intel·ligents per a 2030. Per a això, el director sènior del departament de Recerca i Desenvolupament de logística del port de Busan, Yeon Joung-Hum, ha concretat que, durant aquesta dècada, introduiran tecnologies orientades a aquesta automatització. “Per a això, tenim estratègies mediambientals, de conducció avançada, digitalització revolucionària i transformació”. Per a exemplificar aquests canvis, s’ha referit al denominat com a Nou Port de Busan, que en breu estarà digitalitzat i del qual en l’actualitat estan seleccionant a l’operador que desenvolupi aquest projecte. Fins a finals d’any, estan treballant en una plataforma de bessó digital (digital twin) per als tres ports que permeti la connexió entre vehicles, el control d’entrada i sortida de les naus en termes de temps i l’optimització dels trànsits. Altres avanços tecnològics, ha segurado Yeon Joung-Hum, els estan realitzant amb les grues. “A Corea, treballem amb les pimes per a nacionalitzar les grues”, ha explicat. Això es deu al fet que més del 40% dels seus equips estan composts per productes xinesos i es demora molt temps per a portar aquelles parts importants per al manteniment i les operacions, així com parell la seguretat de les operacions i l’automatització. Per a contrarestar la seva alta dependència de tecnologia estrangera, fins a 2030 desenvoluparan projectes amb 300 pimes coreanes que puguin prestar serveis com la recerca i millora de les grues. El mes vinent obrirà un centre de startups per a treballar amb elles.

“Els drons fins i tot podran moure mercaderies sobre la mar en el futur”
Hyung-Sik Nam Profesor de la Korea Maritime and Ocean University

D’altra banda, tecnologies com la internet de les coses són capaces de recopilar dades, abalisar-los i distribuir-los per a “augmentar l’eficiència i productivitat de les instal·lacions logístiques” dels ports, com ha explicat el professor de la Korea Maritime and Ocean University, Hyung-Sik Nam. “El Govern coreà ha treballat per a identificar quins projectes de desenvolupament tecnològic existeixen i ha desenvolupat tecnologia que millora l’optimització dels processos logístics”, ha afegit.

Un exemple és el CJ Logistics, un centre logístic intel·ligent de la grandària de 40 camps de futbol que se situa als afores de Seül. Les instal·lacions compten amb cintes transportadors de 43 quilòmetres de longitud, a més de sistemes de classificació automàtica i etiquetatge i l’ús de robots d’intel·ligència artificial. “A Corea”, especifica Hyung-Sik Nam, “el sector logístic s’ha centrat encara més en el procés digitalitzat per al lliurament”. Aquest cas enllaça amb els vehicles autònoms que Hyundai Motor Group està desenvolupant amb sistemes intel·ligents “com a oficines mòbil o com a vehicle per al lliurament de productes i mercaderies”. En l’actualitat, encara que són vehicles no tripulats, les persones se sentin en la part davantera per a conduir i estalvien el 20% de la despesa energètica. La meta és aconseguir la conducció totalment autònoma en 2030. Finalment, estan desenvolupant el trasllat de mercaderies amb drons, també en els ports. “En el futur, els drons fins i tot podran moure mercaderies sobre la mar”, ha vaticinat.

“Treballem amb les pimes per a crear equips de handling portuari produïts a Corea”
Yeon Joung-Hum Director sènior del departament de Recerca i desenvolupament de logística del port de Busan

Seguint aquesta última línia, el director del Centre d’Innovació del Transport (Zenit), Sergi Saurí, ha assegurat que “encara queden molts reptes per complir”. Els principals passen per la tecnologia, ja que alguns avanços “no són acceptats en el mercat”, reduir que els costos que solen ser molt elevats, trobar facilitats de combustibles alternatius i millorar la regulació i harmonització entre els Estats membre de la UE, sense oblidar l’equilibri entre els diferents interessos entre empreses i ports.

Part de la innovació que s’està duent a terme a Europa, i també en el port de Barcelona, és la de reverdir les cadenes de subministrament. “L’activitat del port i la seva part ambiental impacta en el recinte portuari, en la part intermodal i en l’àmbit marítim”, sosté Sergi Saurí. El paquet de mesures legislatives Green Deal de la Comissió Europea advoquen per la reducció del 55% de gas amb efecte d’hivernacle. D’aquesta obligatorietat neixen projectes, com Pioneers, que impulsa iniciatives d’energia neta, sostenibilitat de subministraments, eficiència energètica i transformació digital. També existeixen iniciatives com l’electrificació dels molls o l’ús de GNL i hidrogen. En el port de Busan, també estan invertint en el sector verd. Yeon Joung-Hum va destacar que “a l’any invertim 100.000 milions de wones (73,3 milliones d’euros) en energia, per tant, volem utilitzar diferents matrius d’energies i incorporar-les al port”. Una iniciativa en la qual estan treballant és reciclar l’energia que els vaixells generen per la pressió condeixo entren o surten del port. A més, estan intentant utilitzar tecnologia híbrida per a utilitzar hidrogen.