28 de noviembre de 2021 | Actualizado 8:31
Autoritat Portuària de Tarragona

Tarragona estrena el seu nou moll de creuers per a donar un salt d’escala

La infraestructura inaugurada recentment disposarà d'una nova terminal amb la qual el port aspira a batre el seu rècord de creueristes en dos anys

El moll de Balears del port de Tarragona ja és una realitat. Després d’un any i mig d’obres, la infraestructura completada recentment permetrà al recinte realitzar un salt d’escala en el moviment de creuers fins avui. Segons les paraules del president de l’autoritat portuària, Josep Maria Cruset, es tracta d’“un pas endavant” per a “recuperar i superar en dos anys les xifres rècord de 128.000 passatgers que vam aconseguir el 2019”.

A aquest objectiu, hi contribuirà també la construcció de la nova terminal de creuers, actualment en licitació la seva explotació i gestió durant 12 anys. Es preveu que l’adjudicatari es faci públic entre finals d’aquest any i principis del pròxim perquè pugui estar en marxa a partir de març de 2022. La instal·lació significarà “disposar d’un nou espai de més de 5.000 metres quadrats, còmode i funcional, per a donar un millor servei als passatgers dels creuers de les pròperes temporades”, ha manifestat Cruset. Aquesta futura terminal se situarà al moll de Balears, en el qual s’han invertit 30 milions d’euros per crear una esplanada de 45.000 metres quadrats i que pot acollir fins a un màxim de quatre creuers de mitja grandària de manera simultània amb una línia d’atracada de 700 metres de longitud.

El gestor de la nova terminal de creuers es definirà entre finals de 2021 i principis de 2022

En el transcurs de l’acte d’inauguració de l’esmentat moll, els participants han destacat també la necessitat de descarbonizar l’activitat portuària. En aquest sentit, la nova infraestructura està preparada per implantar el subministrament d’energia elèctrica als creuers durant la seva escala “en el moment en què les empreses del sector implantin aquesta tecnologia”, han concretat des de l’autoritat portuària. De fet, s’han contemplat cinc arquetes per al subministrament d’electricitat, una deles quals ja està connectada a la xarxa per al seu ús.

DIVERSIFICAR I DESESTACIONALITZAR CREUERS
La nova instal·lació per a creuers serà bàsica per a “reforçar i millorar l’estratègia de diversificació i desestacionalització del turisme” del territori. Entre 2013 i 2019, el port de Tarragona ha totalitzat 196 escales de creuers i ha superat els 300.000 passatgers. En aquest període, el nombre d’escales s’ha multiplicat per 20, des de les tres escales de 2013 fins a les 63 de 2019. Conseqüentment, també el trànsit de creueristes s’ha multiplicat, des dels 1.394 de l’exercici 2013 als més de 128.000 de 2019, el sostre fins ara del recinte català.