27 de noviembre de 2021 | Actualizado 8:31

Catalunya redueix les seves emissions de CO2 a nivells inferiors als registrats el 1990

La contaminació lligada al sector aeri ha disminuït el 48,3% respecte al 2019 i ha augmentat l'ús d'energies renovables
Pexels

Les emissions de diòxid de carboni (CO2) a Catalunya s’han reduït, per primera vegada en la sèrie històrica, i s’han situat el 2020 en nivells inferiors als de 1990. Aquesta ha estat la primera estimació de la conselleria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, que ha seguit les metodologies utilitzades pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) per a analitzar les emissions. Segons els resultats obtinguts, el 2020 Catalunya estima un total de 38,5 milions de tones de CO2 emeses, una xifra que suposa la reducció global del 12,4% respecte al 2019 i del 33% en relació als nivells de l’any 2005.

Aquesta caiguda està lligada a les limitacions d’activitat i mobilitat ocasionades per la pandèmia, especialment durant el confinament. El resultat, segons apunta l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) del departament que ha publicat les estimacions, és producte directe de la reducció del consum de combustibles fòssils, així com de la seva producció general, a més d’un increment de l’ús d’energies renovables com l’electricitat. D’aquesta manera, s’ha potenciat la generació de l’electricitat per a compensar la disminució dels combustibles fòssils.

S’ha registrat un descens del 33% d’emissions de diòxid de carboni respecte al 2005

Per aquest motiu, les emissions associades al conjunt del transport van descendir el 15%, seguit d’un descens global del 8% de les emissions relatives a la indústria i del 31% d’aquelles derivades de la generació elèctrica. El descens més notable s’ha produït en el sector aeri, que ha reduït aproximadament la meitat les seves emissions (48,3%) respecte al 2019. D’acord amb els objectius marcats per la Unió Europea de reduir les emissions globals el 20% respecte al 1990 i d’augmentar l’ús d’energies renovables el 20%, l’OCCC afirma que Catalunya ha complert amb tots ells. Un exemple d’això són aquestes estimacions, que registren un total d’emissions de l’1% inferior als nivells de 1990. Segons l’evolució històrica, el pic d’emissions es va produir el 2005, van augmentar des de 2013 fins a 2017 i des de llavors s’han mantingut relativament estables.