9 de diciembre de 2021 | Actualizado 12:59

La línia de Suardiaz entre Barcelona i Tànger es consolida com la seva ruta amb més clients

La naviliera estima que l'autopista marítima ha contribuït a una reducció de 1.450 tones de CO2 en el seu primer any
Suardiaz

L’enllaç marítim de càrrega rodada de la naviliera Suardiaz entre els ports de Barcelona i Tanger Med (Marroc) ha aconseguit consolidar-se en el seu primer any de servei com la línia amb major varietat de clients de la companyia. Un total de 48 clients, dels quals 30 regulars (cada mes), han utilitzat la seva ruta alternativa a la de l’Estret per al transport de mercaderies. Des de Suardiaz sostenen que s’ha assolit un dels principals objectius marcats fa 12 mesos: “Ser una línia multiclient i una alternativa més sostenible i fiable” que la convencional.

Suardiaz ha tret de la carretera 6.500 semiremolcs i ha realitzat 170 escales en el seu primer any de servei

No obstant això, el servei no ha quedat exempt de les disrupcions en la cadena de subministraments. L’escassetat de microxips ha sumit en una forta crisi al sector de l’automoció, que representa al voltant del 60% de la càrrega moguda per Suardiaz en aquest servei. Això ha provocat que el volum total transportat, 6.500 semiremolcs en 170 escales, sigui inferior a l’esperat inicialment, arribant a omplir “un 50-60% de la capacitat màxima del vaixell”. A més, pel descens de la producció automobilística, durant la temporada d’estiu tan sols han pogut realitzar una de les dues escales setmanals previstes a Barcelona i el recinte marroquí.

El gerent d’Estratègia Corporativa de la firma i director d’aquest servei Ro-Ro, Jose Riva Gómez-Jordana, assegura que, malgrat situar-se lluny de la capacitat màxima, el volum de 6.500 semiremolcs transportats “continua sent un número bastant significatiu”. La varietat de clients que fan ús del servei de manera regular “ens convenç que quan aquesta conjuntura del sector de l’automoció se solucioni, l’objectiu de volum s’aconseguirà amb escreix i sobrepassarà l’inicialment esperat”

“Quan la crisi de l’automoció se solucioni, l’objectiu de volum s’aconseguirà amb escreix”
Jose Riva Gómez-Jordana Gerent d'Estratègia Corporativa de Suardiaz

La naviliera contempla en el llarg termini augmentar la freqüència de les escales, però de moment se centra en el seu objectiu inicial i espera recuperar en el curt les dues escales setmanals previstes, el temps de trànsit de les quals són 35 hores de Barcelona a Tànger (surt el dimecres de matinada i atraca el dijous a la nit) i una hora més en el sentit invers (de la tarda del dissabte al matí del dilluns). “De moment, funciona com un rellotge. De les 170 escales que hem fet fins ara, cap vaixell ha arribat mai deu minuts tard”, celebra Riva. Aquesta puntualitat és, en gran part, a causa de les finestres de treball fixes de què disposa Suardiaz en els dos ports, amb els quals porta anys treballant, per la qual cosa evita la congestió i compleix “un altre dels objectius, transmetre seguretat i confiança al client”.

Un dels majors avantatges competitius de la línia, en comparació amb la de l’Estret de Gibraltar, és la reducció d’emissions que implica el short sea shipping davant el transport per carretera. “De mitjana, ens estalviem uns 220kg d’emissió de CO2 per remolc”, la qual cosa segons els càlculs de la naviliera són unes 1.450 tones d’estalvi anual. No obstant això, el potencial de la línia és molt major: “Amb dues escales setmanals i el vaixell al 100% de la seva capacitat, pot arribar a ser de 6.500 tones a l’any”.

En aquest sentit, el gerent d’Estratègia Corporativa reclama a l’Administració que potenciï les subvencions mediambientals per a ajudar a transitar cap al short sigui shipping als transportistes, “que a dia d’avui estan utilitzant unes estructures logístiques de 50 o 60 anys d’antiguitat”. El cost inicial d’aquesta transformació és molt elevat per a les empreses logístiques que actualment utilitzen la ruta de l’Estret, perquè la gran quantitat de conductors dels quals disposen veurien perillar la seva feina. No obstant això, la naviliera assegura que, un cop es canviï aquesta estructura cap a l’autopista marítima, l’estalvi per al transportista se situarà en el mitjà termini “entorn dels 500 euros per cada remolc”.

A més de l’automoció, els principals sectors que utilitzen l’autopista marítima de Suardiaz són l’hortofructícola i la indústria tèxtil. “L’any passat vam llançar la línia en aquestes dates perquè coincidia amb el començament de la temporada d’hortofructícola, sabíem que hi hauria mercat”, explica Riva. Es tracta d’una mercaderia d’importació estacional, que es transporta des del Marroc mitjançant remolcs reefer i que representa a l’hivern prop del 40% de la càrrega rodada, equiparant-se i arribant a superar en aquestes dates a l’automoció.

L’automoció, l’hortofutícola i el tèxtil representen prop del 90% del volum transportat

Malgrat les previsions inicials, que auguraven un ús molt majoritari de la línia per a la importació, l’empresa ha registrat un cert equilibri amb l’exportació, especialment per al sector de l’automoció i el tèxtil, el trànsit del qual està “bastant compensat”. Aquest últim, que augmenta el seu volum a l’hivern, representa durant tot l’any el 30% de la càrrega total. “Es baixen teles per a les fàbriques al Marroc, allà es produeix la peça de roba i es puja el producte gairebé acabat o per a botiga”, explica Riva. “Només hi ha tres coses que van en un únic sentit”, concreta el director del servei, que són l’hortofructícola (import), la maquinària i la mercaderia perillosa (export). Quant a aquesta última, la naviliera va transportar, sobretot durant l’onada de coronavirus del passat hivern, una quantitat significativa de bombones d’oxigen per als hospitals del Marroc.