1 de diciembre de 2021 | Actualizado 19:33
El delegat especial de l'Estat per al CZFB, Pere Navarro, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, aquest dimarts durant la signatura del conveni | Consorci de la Zona Franca de Barcelona

La Zona Franca de Barcelona s’alia amb l’ajuntament per a afavorir l’energia fotovoltaica

Les dues entitats es comprometen a utilitzar dos milions de metres quadrats per a la generació d'energia fotovoltaica a la zona franca

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona han signat un conveni per a instal·lar dos milions de metres quadrats de plaques fotovoltaiques a les cobertes industrials de les empreses situades al polígon de la zona franca. Aquesta generació d’energia renovable estarà destinada a l’autoconsum individual, així com al comunitari.

Tot i que encara no existeix un calendari concret, el delegat especial de l’Estat a la zona franca, Pere Navarro, ha manifestat la seva voluntat que les plaques s’instal·lin com més aviat millor. Després de la signatura d’aquest conveni, la Zona Franca de Barcelona realitzarà un seguiment de les empreses amb possibilitat d’implantació d’un parc solar, sota el paraigua el projecte Ecocircular, a més d’incloure la clàusula de generació fotovoltaica en els contractes d’arrendament de parcel·la que se signin al polígon.

L’ajuntament es compromet a facilitar incentius econòmics per al desenvolupament de plaques solars

Per la seva part, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, ha assegurat que hi ha empreses que tenen capacitat de generació, però no de consum, mentre que unes altres tenen el consum, però no tals capacitats. D’aquesta manera, amb la signatura d’aquest conveni es crearan comunitats energètiques que permetin compartir l’electricitat generada.

L’ajuntament de la capital catalana es compromet a crear un mapa d’actors interessats a invertir i gestionar les instal·lacions, així com a posar a l’abast de les entitats del consorci un suport tècnic per a analitzar els espais potencials per a la generació d’energia. A més, el consistori avaluarà la relació econòmica entre propietari, generador, operador i inversor, i facilitarà incentius econòmics que permetin desenvolupar “de manera àgil” aquest tipus d’instal·lacions.

En aquest sentit, Badia ha recordat que aquesta actuació se suma a la proposta present en les ordenances fiscals de l’ajuntament per a 2022, que contempla reduir l’Impost de Béns Immobles (IBI) de les empreses que instal·lin panells solars un 30% durant tres períodes impositius. Aquesta iniciativa s’engloba en el compromís del consistori de reduir emissions, recollit en la declaració d’Emergència Climàtica signada el gener del 2020, i se suma a d’altres que ja desenvolupa la zona franca en relació amb la generació energètica i aprofitament d’energia residual.