30 de noviembre de 2021 | Actualizado 7:22
FGC

FGC busca guanyar resiliència amb la seva nova estratègia d’adaptació al canvi climàtic

La companyia ferroviària catalana assegura que ha aconseguit reduir el 61% les seves emissions de diòxid de carboni des de 2018

La presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà, ha anunciat aquest dimecres que redactarà l’Estratègia d’Adaptació d’FGC 2030 amb l’objectiu de preparar les seves infraestructures i l’operació ferroviària als efectes de l’escalfament global. La companyia ha explicat que en aquest document es recolliran “els impactes, la vulnerabilitat i les actuacions en curs, previstes o potencials per a reduir els riscos associat al canvi climàtic”.

La vulnerabilitat davant les altes i baixes temperatures, així com les pluges intenses i les fortes ratxes de vent, han portat a FGC a preveure dos tipus d’impacte. En primer lloc, a nivell d’infraestructures, poden rebre danys físics els components de la xarxa ferroviària (rails, catenàries, xarxa elèctrica, etc) i les estacions. En segon lloc, la mateixa operació ferroviària podria veure’s impedida pels danys físics al parc mòbil o per factors externs, com els incendis forestals.

FGC vol guanyar resiliència davant els impactes del clima tant a les infraestructures com a l’operativa ferroviària

Entre els primers impactes a solucionar, la companyia enumera la dilatació de la catenària, el desconfort climàtic de treballadors i usuaris, l’afectació de components electrònics o la caiguda d’elements a les vies. Per a guanyar resiliència, en la nova estratègia 2030 s’indicarà la vida útil dels equips actuals, es prioritzarà la inversió en noves tecnologies i es realitzarà un seguiment de les obres i del drenatge de la terra per a evitar inundacions.

Segons explica la companyia pública ferroviària, la majoria de les actuacions de manteniment que ja està duent a terme estan relacionades amb aquestes mesures d’adaptació. Per això, “apostem per la implantació de millores tecnològiques i l’ús de la sensórica per a millorar la prevenció i la gestió de riscos”, ha destacat la presidenta d’FGC. A més de preparar les seves infraestructures, Subirà ha remarcat els esforços per mitigar que ha fet la companyia en els últims anys, perquè des de 2018 ha aconseguit reduir un 61% de les seves emissions globals de CO2.