30 de noviembre de 2021 | Actualizado 7:22
BRANDED CONTENT

Tarragona es prepara per a una nova era del turisme de creuers

Patrocinat per:

Tarragona es prepara per a una nova era del turisme de creuers

El port de Tarragona porta anys treballant per ser un punt de referència en el món dels creuers

La ciutat de Tarragona, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i la Costa Daurada en el seu conjunt, conformen un eix cultural essencial per al turisme a Catalunya. Conscient d’aquesta realitat, l’Autoritat Portuària de Tarragona va assumir el seu paper protagonista amb el projecte de creuers impulsat el 2013, una estratègia que traspassa els dominis portuaris per projectar el territori al món.

Aquesta estratègia global s’ha demostrat exitosa, atès que el recinte tarragoní porta des d’aleshores registrant creixements rècord en les escales de creuers internacionals, que es van multiplicar per vint entre 2013 i 2019, arribant a aconseguir les 196 escales per a un total de 305.888 creueristes. Aquesta bona senda es va veure entorpida per la crisi sanitària generada per la pandèmia, però tots els indicadors apunten a una ràpida recuperació, que es veurà afavorida per les noves infraestructures del port de Tarragona.

Acte d’inauguració del moll de Balears a Tarragona, el passat 29 d’octubre. Després de 17 mesos d’obres, aquesta nova infraestructura és clau per a reforçar i millorar l’estratègia de diversificació i de desestacionalizar el turisme del territori. / Autoritat Portuària de Tarragona

Després de l’aturada total de l’activitat de creuers, el port de Tarragona fa un nou salt d’escala amb el recentment inaugurat moll de Balears, amb el qual espera tornar a batre els seus màxims històrics. La construcció en nou fases del moll de Balears va superar els obstacles logístics generats en plena primera onada de la pandèmia i un any i mig després s’ha convertit en una realitat esperançadora. Es tracta d’“un pas endavant”, destaca el president de l’autoritat portuària, Josep Maria Cruset, per “recuperar i superar en dos anys les xifres rècord de 128.000 passatgers que vam aconseguir el 2019”.

Amb una ampliació de més de 4 hectàrees de l’espai operatiu, el nou moll augmenta la línia d’atracada de creuers en 700 metres i representa una millora qualitativa per a l’activitat turística, que obre la porta a albergar creuers més grans i permet l’atracada simultània de fins a quatre vaixells.

30

milions d’euros

40.000

metres cuadrats

4

creuers simultanis

17

mesos de construcció

700

metres de línia d’atracada

11

calaixos formen el nou moll

A més, té capacitat per subministrar electricitat als creuers durant l’escala, una demanda en auge en temps d’emergència climàtica, que permet que els vaixells no utilitzin combustibles fòssils durant la seva estada al port. En concret, compta amb cinc escomeses per al subministrament elèctric, una de les quals ja està connectada a la xarxa per aprovisionar tots els creuers petits i mitjans que arribin al port.

El port obre un concurs públic per a la licitació de la nova terminal de creuers al moll de Balears

La Costa Daurada preveu tornar a les seves elevades marques turístiques, amb una progressiva recuperació de l’activitat per a les pròximes temporades en aquest territori de referència per les seves platges, el seu clima i la seva atractiva oferta cultural i gastronòmica. En temporada baixa, des de l’arribada a finals de setembre del vaixell ‘Bolette’, el moll de Balears rebrà fins al desembre un total de vuit creuers. La tornada de l’activitat és una gran notícia per al port, com ho són les reserves ja registrades per l’any vinent, que fan preveure una xifra total de passatgers superior als 60.000 en una trentena d’escales, i que anticipen el retorn a les xifres rècord de 2019 el 2023.

Per oferir un millor servei als futurs visitants, el consell d’administració de l’Autoritat Portuària de Tarragona ha aprovat recentment la licitació per a la construcció i explotació d’una nova terminal de creuers al moll de Balears. Aquest acord canvia el paradigma en la gestió de la terminal de creuers a Tarragona, amb el pas d’una gestió pública a una concessionada, la qual cosa redundarà positivament en sinergies i en atracció de trànsit.

Tarragona recupera progressivament la seva activitat de creuers i preveu l’arribada de 60.000 turistes per l’any vinent

El període per presentar ofertes per aquest concurs públic s’obrirà abans d’acabar l’any. La superfície mínima de la concessió, de dotze anys, serà de 5.900 metres quadrats i es preveu que estigui operativa a partir de març del 2022. D’aquesta manera, la temporada de creuers de l’any 2022 serà gestionada pel nou operador.

Aquesta nova terminal suposarà un nou lloc per rebre als passatgers que arribin a Tarragona. Una terminal d’avantguarda, que oferirà més comoditat a tots els actors implicats en l’operativa de creuers i que es convertirà en referent del port, la ciutat i la regió. La Costa Daurada es projecta amb aquests avenços com una de les destinacions turístiques preferides a Catalunya, tant per a passatgers com per a operadors.