14 de julio de 2024 | Actualizado 16:57
BRANDED CONTENT

El Port de Barcelona reordena l’espai per créixer de manera sostenible

Patrocinat per:

El Port de Barcelona reordena l’espai per créixer de manera sostenible

L’estratègia del Port de Barcelona conjuga la recuperació de l’economia amb la creació de nous espais per al ciutadà

El Pla Delta va fixar els límits físics del port de Barcelona el 1994: a un costat el riu Llobregat, a l’altre la ciutat de Barcelona i la resta queda delimitat pel mar Mediterrani. Amb una superfície total de 1.112 hectàrees i més de 23 quilòmetres de molls, que acullen 31 terminals especialitzades en tota mena de tràfics, el recinte català s’ha convertit en el principal hub logístic del sud del Mediterrani.

Al mateix temps, és l’empresa més gran de Catalunya. El seu ecosistema està format per 500 empreses que treballen diàriament de la mà de 37.000 persones. El seu esforç permet aportar 3.500 milions d’euros a l’economia, que representa l’1,7% del PIB català, a més de moure el 74% del seu comerç internacional. Per aquesta raó, sempre necessita anar un pas més enllà, expandir els seus horitzons sense moure les seves fronteres. En paraules del president del Port de Barcelona, Damià Calvet:

“El nostre repte és créixer de manera sostenible per reforçar el nostre compromís amb la societat, generant nous llocs de treball, incrementant la nostra aportació a l’economia i optimitzant el nostre acompliment ambiental”

A més, es tracta d’un repte doble perquè l’increment de valor aportat l’aconseguiran sense créixer físicament. El IV Pla Estratègic 2021-25 estableix les bases d’aquest creixement sostenible per generar, al mateix temps, prosperitat a la comunitat on estan situades les seves instal·lacions. Aquest objectiu serà realitat a partir de la reordenació de les activitats dins de la delimitació del recinte portuari, potenciant la seva sostenibilitat i eficiència i creant altres noves activitats de gran valor afegit que responguin a les necessitats de la societat.

Nou cicle inversor

Un creixement basat en els criteris de sostenibilitat i digitalització requereix d’inversions importants que donin suport als plans a futur. En aquest sentit, el Port de Barcelona entrarà en un nou cicle inversor que sustenti els projectes dels pròxims anys, sempre seguint les prioritats marcades en el seu IV Pla Estratègic.

Nous accessos terrestres, viaris i ferroviaris

La inversió aproximada d’aquests accessos ferroportuaris és d’aproximadament 600 milions d’euros per potenciar la intermodalitat, ja que el ferrocarril és el mitjà de transport més sostenible de tots. El port de Barcelona ha apostat per la multimodalitat des de fa anys. Un exemple d’això són els resultats obtinguts el 2020: l’enclavament català va aconseguir pujar al tren 175.000 camions, la qual cosa ha suposat l’estalvi de 42.700 tones de CO2 i 14 milions de litres de combustible. En els últims 10 anys, el port de Barcelona ha aconseguit treure de la carretera a 2,8 milions de camions gràcies a la seva estratègia intermodal. Per augmentar la seva eficiència i la seva productivitat seguint el camí de la sostenibilitat, el port de Barcelona abordarà tres grans actuacions per desenvolupar aquests nous accessos i dissenyarà un node logístic intermodal:

42.700

tones de CO2 estalviades

175.000

camions el 2020

Un Smart Port al servei de les persones

Més enllà de les grans actuacions, el Port de Barcelona aspira a un model de port que sigui sinònim de sostenibilitat econòmica, social, mediambiental i de governança. “Aquest és l’objectiu que ens hem marcat: ser un port més pròsper, un port més verd i un port més humà. En definitiva, un port millor”, explica Damià Calvet.

Per aconseguir aquestes metes, el Port compta amb dues palanques imprescindibles, la innovació i la digitalització, totes dues eines clau per agilitzar l’operativa, garantir la seguretat i eficiència de cada element de la cadena de subministraments, així com el correcte funcionament de la infraestructura. El camí per ser un Smart Port va començar fa cinc anys amb el projecte Digital Port. Les seves 54 iniciatives els ha permès generar una cultura digital i d’innovació en els seus equips, clients i proveïdors, que s’estén més enllà de les fronteres físiques del recinte portuari. Aquest model també és possible gràcies a la incorporació d’intel·ligència artificial, big data, internet de les coses i blockchain, a més d’una completa digitalització de les seves operacions.

Un port plenament integrat amb la ciutat

Barcelona no seria la mateixa ciutat sense el seu port, de la mateixa manera que el recinte portuari no tindria la mateixa essència si es deslligués de la capital catalana. Amb l’objectiu d’estrènyer encara més els llaços existents entre tots dos per dibuixar un port-ciutat sostenible, el port de Barcelona ha dissenyat el Pla Estratègic 2025 del Port Vell.

“Dibuixar un port-ciutat que es desenvolupi de manera sostenible, atractiu culturalment i sigui un focus de coneixement i talent”

Es preveuen en el Pla Estratègic 2025 Port Vell unes inversions aproximades de 55 milions d’euros a curt i mitjà termini, de les quals el 67% (uns 37 milions d’euros) són d’inversió pública i el 33% (18 milions d’euros) són d’inversió privada. Aquests projectes permetran guanyar 16 hectàrees d’espais públics per a la ciutadania, que representa el 25% més de superfície en incrementar-se de les actuals 60 a 76 hectàrees disponibles. A aquestes actuacions, cal sumar la reforma urbanística dels molls de Barcelona i Drassanes i el seu trasllat al moll Adossat, que permetrà guanyar 1,5 hectàrees de nous espais públics enfront de la mar.