22 de julio de 2024 | Actualizado 17:13

La Generalitat de Catalunya avança en el marc per gravar les emissions de grans vaixells

Els ingressos que es derivin de l'impost s'integraran en un fons de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica
Pexels

Catalunya avança cap a la taxació de les emissions portuàries de grans vaixells, un tribut previst en la llei de 2017 contra el canvi climàtic, que d’aprovar-se gravarà les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) durant les maniobres d’atracada i l’estada al moll d’aquests vaixells. Aquest dimarts s’ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei i ha passat a la fase de consulta pública a través del portal Participa, que durarà 30 dies, per a la seva posterior aprovació definitiva.

Els ingressos que es derivin de l’impost s’integraran en el Fons per a la Protecció de l’Ambient Atmosfèric, destinat a polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica. La finalitat del tribut és “afavorir la millora de la qualitat de l’aire i la salut de les persones en aquells llocs del territori en els quals hi ha major presència d’emissions d’òxids de nitrogen”, explica el Govern encapçalat per Pere Aragonès. Segons un estudi de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de l’administració catalana, el transport marítim és responsable del 19% de les emissions de partícules NOx a les Zones de Protecció Especial (ZPE), per darrere del terrestre (48%) i per sobre de la indústria (18%) i el transport aeri (7%).

Per part seva, el president del port de Barcelona, Damià Calvet, ha assegurat en RTVE2 que l’entitat que dirigeix està compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic, amb mesures com l’electrificació dels molls o l’aposta per ser “un dels pioners a fer venir vaixells que utilitzin gas liquat”, que encara que continuen emetent gasos d’efecte d’hivernacle, “no emeten contaminants, i això és un gran pas”. En declaracions a la televisió pública espanyola, Damià Calvet ha valorat positivament la mesura de fiscalitat verda, encara que ha alertat que “hem de ponderar molt bé la quantitat de la taxa ambiental”, que espera que s’apliqui d’una manera que “no ens resti competitivitat, perquè això desincentivaria l’activitat econòmica del nostre país”. En aquest sentit, s’ha referit també a la taxació el 2024 del CO2 dels grans vaixells, que tindrà “un impacte important sobre la indústria marítima” i podria definir “fronteres de carboni”, mentre altres països no apliquin les mateixes polítiques mediambientals.