5 de diciembre de 2021 | Actualizado 19:42

El port de Barcelona crearà una fundació per executar la seva estratègia d’innovació

El Pla d'Innovació de l'autoritat portuària ha rebut l'aprovació del consell d'administració i es presentarà en els pròxims mesos
Autoritat Portuària de Barcelona

El consell d’administració de l’Autoritat Portuària de Barcelona ha donat aquest dimecres el seu vistiplau al Pla d’Innovació del recinte, amb el qual pretén “donar resposta a les necessitats actuals i futures” de la seva comunitat portuària. Aquest pla, que es basa en les directrius traçades al IV Pla Estratègic 2021-2025 del port, incidirà en la digitalització de l’ecosistema logístic i té en última instància l’objectiu de “reforçar el paper del port com a motor de creixement econòmic” i “afavorir les sinergies amb la ciutat” en termes d’innovació. Entre les seves línies d’actuació, que seran presentades en els pròxims mesos, el pla preveu la posada en marxa de la Fundació BCN Port Innovation, que “facilitarà la gestió de les iniciatives innovadores en la comunitat portuària” i la seva relació amb l’ecosistema digital de la ciutat, i desenvoluparà plans específics dirigits a les empreses del sector marítim portuari.

La Fundació BCN Port Innovation crearà sinergies entre els ecosistemes digitals del port i la ciutat

En el Pla d’Innovació validat pel consell d’administració, també es concreten algunes iniciatives que oferiran un espai físic a aquestes innovacions, com el Districte Tecnològic de l’Economia Blava, “un hub d’innovació on s’impulsi la recerca i la formació en l’àmbit portuari”. El document parteix de l’anàlisi de la situació en la qual es troba el port en “aspectes com l’ús de tecnologia, la cultura innovadora de la comunitat portuària, les potencialitats de l’ecosistema innovador de Barcelona i la difusió que es realitza d’aquesta activitat”, ha avançat l’autoritat portuària. A partir d’aquesta anàlisi, “especifica les accions a emprendre per consolidar i estendre aquest model innovador i, finalment, estableix les eines i estructures de gestió que han de facilitar aquesta transformació transversal de l’activitat portuària”.

SERVEIS D’ASSISTÈNCIA TÈCNICA D’OBRES PORTUÀRIES
D’altra banda, el consell d’administració ha donat llum verda a l’adjudicació dels serveis d’assistència tècnica de les obres del port a la UTE BAC-GPO-Meta, formada per BAC Engineering Consultancy Group, GPO Enginyeria i Arquitectura, i Meta Engineering. D’aquesta manera, aquesta unió d’empreses s’encarregarà durant dos anys -prorrogables per a dos més- i per un import de 3,35 milions d’euros, d’aspectes com el control de qualitat, l’assistència geotècnica o el control de la instrumentalització.