23 de enero de 2022 | Actualizado 8:02

Barcelona construeix una pantalla per mitigar l’impacte ambiental dels nous accessos

L'obra ha comptat amb una inversió d'1,2 milions d'euros i ajudarà a preservar zones de nidificació del corb marí i la gavina corsa
La pantalla, de 4,9 metres d'altura i 244 metres de llarg, està situada a la desembocadura del Llobregat | Autoritat Portuària de Barcelona

“El creixement de l’activitat logística és compatible amb la preservació del medi natural i la biodiversitat”, ha assegurat el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, durant la presentació de la nova infraestructura a la desembocadura del riu Llobregat: una pantalla gran acústica i visual per protegir les zones de nidificació de la gavina corsa i el corb marí, establertes a l’illa del Molí.

La pantalla protegirà el procés de nidificació dels ocells dels impactes acústics i visuals

Aquesta construcció, projectada per l’estudi Jansana i construïda per la UTE Protecció Acústica per un import proper als 1,2 milions d’euros, forma part del futur complex ferroviari del port de Barcelona. Concretament, s’inclou en la Delimitació d’Espais i Usos Portuaris (DEUP), que incorpora les obres associades als accessos ferroviaris i viaris al recinte.

L’autoritat portuària cerca protegir així les colònies d’aquests dos tipus d’ocell, que troben a l’illa del Molí una zona de nidificació segura lluny del soroll i l’impacte visual que generarà el pas proper dels ferrocarrils. La pantalla, amb unes dimensions de 4,9 metres d’altura, 244 metres de llarg i entre 25 i 65 centímetres de gruix, està formada per plaques de formigó prefabricades, col·locades damunt d’una fonamentació en U que es recolza en micropilotes de 10 metres de profunditat.

Damià Calvet ha explicat que aquesta actuació s’emmarca en “una clara estratègia ambiental que aposta per la descarbonització de l’activitat marítima i portuària”, amb projectes inclosos en el seu IV Pla Estratègic 2021-2025, com l’electrificació dels molls, l’ús de combustibles alternatius i la generació d’energies renovables mitjançant plaques fotovoltaiques. “El nostre objectiu és convertir-nos en un port amb més capacitat i, alhora, un port més eficient i sostenible”, conclou el president del port, “els nous accessos ferroviaris i les noves terminals intermodals ens permetran aconseguir aquest objectiu”.