28 de enero de 2022 | Actualizado 16:59

Caprabo transforma la seva logística per a créixer amb ecommerce i productes frescos

La seva plataforma situada a la ZAL de Barcelona ha permès augmentar la capacitat a 15.000 referències, la major part de comerç electrònic
E.M. / Caprabo

La cadena de supermercats Caprabo (Eroski) ha presentat el seu pla estratègic dels pròxims cinc anys en què invertirà 100 milions d’euros per a reforçar la seva presència a Catalunya i incrementar el 20% les seves vendes. L’estratègia es fonamenta en tres claus, segons ha desgranat el president del consell d’administració de la companyia, Javier Amezaga: la transformació logística, l’obertura de 80 botigues i el desenvolupament de la nova plataforma de venda en línia. La nova etapa de creixement i inversió es recolza en el nou accionista que es va incorporar a l’agost amb el 50% de les accions de Caprabo, el fons txec EP Corporate Group.

Aquest pla va arrencar amb la reorganització de les seves plataformes logístiques, així com la seva ampliació. Fa un any i mig, es va inaugurar la nau logística destinada a la distribució de productes frescos, situada en la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del port de Barcelona i amb una superfície total 24.600 metres quadrats, dels quals 16.000 metres quadrats són de productes frescos (carn, peix, xarcuteria, fruites i verdures), 3.400 metres quadrats es destinen a la nova seu central i els 4.500 restants estan enfocats al ecommerce. El 55% de l’activitat que es gestiona en aquesta plataforma logística, han explicat durant una visita per les instal·lacions, s’expedeix com a última milla a Barcelona des de la primera corona de la capital catalana, mentre que la resta és de trànsit i proveeix a la xarxa de més de 300 botigues que Caprabo ha desplegat per Catalunya i Andorra.

En aquesta instal·lació logística, treballen més de 500 persones, de les quals 100 es dediquen a la venda en línia, encara que segons el volum de treball de les diferents seccions els empleats poden donar suport en una zona o una altra. Existeixen tres períodes de producció de comandes, sent el comprès entre les 16h i les 22h el més tensionat, i els productes són principalment d’alta rotació. La distribució es realitza a partir d’una flota total de 150 vehicles que funcionen tant per a aquesta plataforma logística com per a les seves instal·lacions a Abrera (Barcelona), dels quals unes 15 o 25 furgonetes diàries es destinen al ecommerce.

La nau logística situada a la ZAL disposa de 43 molls de càrrega per a efectuar la càrrega i descàrrega de mercaderies. Per a les comandes, Caprabo compta amb camions llançadora que carreguen productes d’aquesta planta i més tard, recull aquells productes d’alimentació i congelat a Abrera. Actualment, la zona destinada a frigorífics es troba en un 55-65% d’ocupació i es mouen uns 2.400 palets al dia, que suposen uns 2.500 formats (caixes) lliurades.

2.400 palets

Caprabo mou un total de 2.400 palets al dia de la cambra frigorífica situada en la ZAL de Barcelona

Amb una inversió de 26 milions d’euros, aquesta plataforma logística ha augmentat la seva capacitat el 20, fins a les 15.000 referències respecte a l’anterior organització de productes, dels quals 12.000 són de ecommerce, i ha incrementat el 40% la seva capacitat de preparació de comandes. Segons el director general de Caprabo, Edorta Juaristi, la companyia és l’única “amb un programa de productes de proximitat de la comarca on estem”, ja que els supermercats de la signatura sumen més de 2.800 referències de 300 productors i cooperatives agràries de totes les comarques catalanes.

Per part seva, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha destacat que “Catalunya disposa d’una producció alimentària d’altíssim nivell” que podria convertir-se en “una de les potències alimentàries d’Europa”, apostant més pel valor i qualitat dels productes, com aquells de proximitat. El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona i de la societat gestora de la ZAL de Barcelona (Cilsa), Damià Calvet, ha manifestat que la Zona d’Activitats Logístiques crea “les condicions adequades per a una logística eficient i sostenible al servei d’empreses com Caprabo, que fan de la qualitat i la proximitat la seva raó de ser”.

A més de la inauguració d’aquesta nova plataforma logística, Caprabo va destinar una inversió de 13 milions d’euros en 2021 a la transformació de 70 botigues en “botigues de nova generació”, on s’ha apostat, principalment, per productes frescos i de proximitat. D’altra banda, la superfície del centre de distribució d’Abrera, de productes no frescos, es va ampliar fins als 26.000 metres quadrats.

A més de la inauguració d’aquesta nova plataforma logística, Caprabo va destinar una inversió de 13 milions d’euros en 2021 a la transformació de 70 botigues en “botigues de nova generació”, on s’ha apostat, principalment, per productes frescos i de proximitat. D’altra banda, la superfície del centre de distribució d’Abrera, de productes no frescos, es va ampliar fins als 26.000 metres quadrats.