28 de enero de 2022 | Actualizado 16:59

El port de Tarragona millora la seva eficiència energètica amb la instal·lació de llums LED

L'autoritat portuària espera reduir el 55% la seva despesa energètica amb la substitució de 906 projectors
Les noves llums contribuiran a la protecció del medi nocturn, en no emetre llum cap a l'hemisferi superior | Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona invertirà 1,8 milions d’euros en la substitució de 906 projectors de vapor de sodi (VSAP) per llums LED “d’última generació”. D’aquesta manera, renovarà pràcticament per complet la il·luminació actual, perquè aquestes lluminàries estan instal·lades sobre 116 torres, de les 133 existents repartides pels diferents molls del recinte. El projecte ha estat adjudicat, amb un termini d’execució de tres anys, a l’empresa Bosir.

384.589,35 euros

La substitució de l’enllumenat permetrà estalviar la meitat de l’energia consumida i dels costos del recinte

Els nous projectors LED, de la firma Carandini, estan dotats d’una potència de 489 watis, menys de la meitat dels actuals VSAP, de 1.090 watis, per la qual cosa l’autoritat portuària preveu una reducció del 55% en la despesa energètica. A més, asseguren que “les noves LED tenen l’avantatge de no emetre llum cap a l’hemisferi superior, de tal manera que contribueixen a la protecció del medi noturn”. D’aquesta manera, segons les estimacions del port, l’actuació contribuirà a reduir a la meitat les emissions i els costos en aquest àmbit, amb un estalvi de 2.536.869 KWH/any i 384.589,35 euros.

A més, aquest projecte també permetrà regular cada projector per separat, gràcies a l’ús d’un sistema Philips de telecomandament, amb el que “es poden obtenir estalvis molt superiors, en funció de la utilització dels molls”. El maneig d’aquest comandament a distància es pot operar des del centre de control del port, a la seu administrativa, la qual cosa permet reduir la seva potència fins al 20%, és a dir, estalviar el 80%, en funció de les necessitats operatives dels diferents molls.