21 de enero de 2022 | Actualizado 16:56

Àgora i Les Punxes aprofiten l’auge dels llibres per a crear Entredos Logistics

El nou centre logístic funcionarà a partir de setembre de 2022 des del parc de Prologis a La Granada del Penedès (Barcelona)
Les Punxes Distribuidora

Les distribuïdores catalanes Àgora Solucions Logístiques i Les Punxes Distribuïdora s’han unit per a crear Entredos Logistics, un nou centre logístic que neix per a respondre al creixement que està vivint el món editorial a Espanya. Totes dues companyies han triat l’espai de Prologis a La Granada del Penedès (Barcelona), per a desenvolupar aquesta col·laboració conjunta en les seves més de 25.000 metres quadrats. La superfície d’aquesta infraestructura logística duplica en capacitat als actuals metres quadrats dels quals disposen les dues distribuïdores. Amb aquesta unió, col·laboraran dues grans distribuïdores que comprendran editorials com a Acantilado, Anagrama, Círculo de Tiza, Siruela i publicacions en català de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o editorials independents en català, com Eumo.

60.000 títols

Entredos Logistics donarà servei a aproximadament uns 60.000 títols i 2.500 llibreries d’Espanya

Entredos Logistics iniciarà les seves operacions al setembre de 2022 i aconseguirà donar servei a més de 200 segells editorials, que comprenen aproximadament uns 60.000 títols i 2.500 llibreries de tota Espanya. En total, s’estima que sumarà una facturació de més de 76 milions d’euros. Segons expliquen els responsables d’aquesta iniciativa, el hub “estarà dotat d’un disseny que permetrà processos semiautomatitzats que permeten millorar molt la qualitat i velocitat del servei, fent que les caixes de lliurament vagin a buscar al treballador i no a l’inrevés”. Disposar de més superfície per a les seves operacions els permet “alhora separar i optimitzar els processos de gestió de la novetat, la reposició i la devolució”.

Enmig d’una adaptació de les empreses a la omnicanalitat, en part accelerada per la pandèmia i en gran manera pel ecommerce, el sector editorial i de distribució no ha volgut quedar-se enrere. D’aquí neix la col·laboració entre Àgora i Les Punxes, que busca principalment una “major efectivitat en els reptes de futur que tenim davant”, així com una major “rapidesa i capacitat i qualitat del servei tant per al canal, com per a les editorials”. La distribució conjunta es realitzarà utilitzant flotes externes, tal com han funcionat fins ara, i contemplen el dropshipping al servei del canal.

I és que les xifres que registren les companyies involucrades en la distribució editorial són molt positives, tant que, segons afirmen des de totes dues distribuïdores, “el mercat està creixent un 12% en relació al 2019”. Aquesta és la raó per la qual s’espera que els bons resultats de l’any continuïn durant el 2022 i “que segueixi la tendència de creixement sostingut”. Per al futur, les empreses de distribució del sector editorial també esperen una major col·laboració entre elles per a seguir endavant, i Entredos Logistics és un exemple de la unió entre elles. “El futur”, expliquen des de les distribuïdores responsables d’aquesta nova aliança, “està a col·laborar aprenent el millor de l’altre i rebutjant el comfort de ‘sempre ho vam fer així'”. En 2020, Les Punxes va decidir separar-se de Machado Libros, el seu soci des de 1980.