18 de enero de 2022 | Actualizado 15:34

Xavier Flores serà el nou secretari general d’Infraestructures del ministeri de Transports

L'actual secretari, Sergio Vázquez, serà president d'Ineco i tots dos canvis es faran oficials en el pròxim Consell de Ministres
Xavier Flores | Generalitat de Catalunya

El ministeri de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (Mitma) ha fet un nou canvi de gran importància en les seves files. El secretari general d’Infraestructures, Sergio Vázquez, deixarà el seu lloc i passarà a ser president de l’enginyeria pública Ineco, dependent del propi ministeri. El càrrec de secretari general d’Infraestructures, segons ha avançat la Cadena SER a Catalunya, serà ocupat per l’actual director d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores. Fonts del ministeri i de la mateixa Generalitat han confirmat el relleu en tots dos llocs.

Tant Ineco com la Generalitat faran públics els nomenaments després del Consell de Ministres

Les fonts consultades asseguren que el moviment es ratificarà dimarts que ve en Consell de Ministres i els nomenaments es faran oficials just després. A partir d’aquest moment, la Generalitat decidirà al substitut de Xavier Flores en la conselleria de Polítiques Digitals i Territori per al lloc que quedarà vacant i per al qual encara no hi ha cap proposta sobre la taula, segons ha confirmat l’Executiu català. Per la seva part, el consell d’administració d’Ineco també procediria a designar al seu nou president durant les 24 hores posteriors al Consell de Ministres. Tot i que no han transcendit els motius exactes d’aquests canvis, des del ministeri asseguren que es tracta de “moviments que entren dins de la normalitat”.

Segons ha informat la Cadena SER, el fitxatge de Flores és una aposta de l’actual secretària d’Estat, Isabel Pardo de Vera. Tots dos van coincidir en diversos projectes en el passat i destaquen la “vàlua professional” mútua. Xavier Flores és enginyer de Camins per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i porta tota la seva vida professional exercint en la Generalitat. Des del 2013, és el director general d’Infraestructures de Mobilitat, responsabilitat amb la qual s’ha ocupat de planificació, projectes, execució i explotació de la xarxa de transport públic i ferroviari a Catalunya.

També Sepes ha fet públic el nomenament de Fidel Vázquez Alarcón com a nou director general

També ha participat en la redacció de plans com el de Infraestructures del Transport de Catalunya o més recentment el Pla Específic de mobilitat del Vallès. Entre les tasques que es trobarà pendents a la seva arribada al ministeri de Transports, destaquen la finalització de les obres de l’estació de la Sagrera i els avenços en el Corredor Mediterrani. Per la seva part, Sergio Vázquez arriba en un moment “decisiu” per a l’enginyeria pública Ineco, segons fonts de Transports. Entre els seus reptes a futur com a president, destaquen l’impuls a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i l’estratègia de mobilitat sostenible del ministeri.

A més, “té el repte de reforçar el paper d’Ineco com a referent en consultoria estratègica per a la transformació digital de les infraestructures de transport i de les administracions”, segons afirmen des de Transports. Vázquez Torrón és economista i abans d’encarregar-se d’Infraestructures en l’Executiu, va ser director de gabinet del ministeri. Sota la seva secretaria general s’ha impulsat el pla Mercancías 30 per incrementar el trànsit de mercaderies per ferrocarril i s’han signat els convenis d’Adif i Adif Alta Velocidad després de deu anys sense marc estable de finançament. Una altra de les seves tasques ha estat l’anàlisi de programes d’inversió associats als fons europeus del programa Next Generation.

UN ANY DE RELLEUS EN PRIMERA LÍNIA DEL MINISTERI
Entre els nombrosos nomenaments i relleus que s’han produït en el ministeri de Transports en els últims mesos, dirigit Raquel Sánchez, també s’ha sumat l’arribada de Fidel Vázquez Alarcón com a director general de Sepes, entitat pública empresarial de sòl. Vázquez Alarcón és arquitecte i ha treballat com a director d’equips a la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a l’Ajuntament de Gavà com a director de serveis d’Urbanisme, Habitatge, Obres i Medi ambient fins al passat 2021.