18 de julio de 2024 | Actualizado 18:22

Barcelona treu a licitació el projecte pilot d’electrificació de molls a la terminal BEST

El recinte portuari xifra l'import en 5,8 milions, dels 90 milions d'euros que conformen el pla d'electrificació de molls
Autoritat Portuària de Barcelona

La terminal de contenidors Hutchison Ports BEST al port de Barcelona serà l’escenari del projecte pilot de subministrament elèctric, inclòs la fase zero del Pla d’Electrificació de Molls, la licitació del qual ha llançat aquest dimarts l’autoritat portuària per un import de 5,8 milions d’euros. Aquesta fase inicial de proves, consistent en la construcció i posada en marxa dels primers punts OPS (onshore power supply), servirà per testar les potencialitats del servei de connexió i desconnexió de vaixells a la xarxa elèctrica al moll del recinte català, la qual cosa permetrà a l’autoritat portuària avançar en la redacció i execució del Pla d’Electrificació de Molls, les inversions globals previstes del qual se situen prop dels 90 milions d’euros.

“Aquestes dades ens permetran col·laborar en la creació de normativa futura a Europa”
Damià Calvet President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

Aquesta prova pilot oferirà informació rellevant al port de Barcelona sobre el rendiment dels OPS en portacontenidors, amb què podrà extreure conclusions de les millors pràctiques i identificar necessitats futures. “Aquest conjunt de coneixements pràctics i dades”, indica el president de l’autoritat portuària, Damià Calvet, “ens qualificarà per col·laborar en el desenvolupament de la normativa futura que ha de regular el subministrament elèctric a vaixells en els ports, tant de l’Estat com europeus”.

El recinte portuari posa així rumb al pla d’electrificació, un dels seus principals projectes, amb l’objectiu de reduir en un 50% les emissions de CO2 de cara a 2030 i aconseguir la neutralitat de carboni abans de 2050. Aquest camí va rebre un “important impuls” el març passat, quan Red Eléctrica va confirmar l’inici de la construcció de la nova Subestació Ronda Litoral, on el port de Barcelona té previst connectar-se en un futur, de 220kV i propera al moll Príncep d’Espanya.

Amb l’enviament de la licitació al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE), es posa en marxa el procediment de presentació de propostes, per al qual l’autoritat portuària “tindrà en compte el criteri de l’oferta de millor relació qualitat-preu”. D’aquesta manera, les empreses que vulguin participar en la licitació podran presentar públicament la seva oferta a través de la plataforma de licitació de la seu electrònica del port.