13 de julio de 2024 | Actualizado 16:57

La redacció dels nous accessos del port de Barcelona finalitzarà al juliol

Barcelona és el primer port d'Espanya en inversió amb més de 97 milions d'euros, segons la ministra de Transports
La ministra de Transportes, Raquel Sánchez, amb el president de Puertos de l'Estado, Álvaro Rodríguez, el president del port de Barcelona, Damià Calvet, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavin, a la terminal BEST | P.B.

El projecte de redacció dels nous accessos al port de Barcelona finalitzarà al juliol d’enguany. Així ho ha confirmat la ministra de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, Raquel Sánchez, durant la seva visita a la terminal de contenidors BEST, pertanyent a Hutchison Ports, a la infraestructura catalana. En la seva intervenció, ha destacat que “estem dins del termini” perquè el text bàsic va començar a redactar-se fa un any, al gener del 2021, i estan “treballant en terminis”. La signatura del protocol va tenir lloc a l’octubre del 2020 per definir els accessos viaris i ferroviaris d’una banda i, per una altra, el node logístic intermodal.

“Les xarxes dels ports són estratègiques per a la cohesió social i la construcció del país”
Raquel Sánchez Ministra de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana

En idèntic sentit s’ha manifestat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, en destacar que aquests nous accessos al port “són una prioritat de les institucions” i estan “treballant molt bé” per fer-los possibles. “Accelerarem com poguem aquest procés”, ha afegit. Una altra de les actuacions que s’esperen és la d’avançar en el Corredor Mediterrani. Isidre Gavín sosté que connectar el port a aquest corredor “no és una necessitat, és una urgència”. Al costat del president del port de Barcelona, Damià Calvet, ha subratllat el compromís a llarg termini de les administracions, i en aquest cas, del ministeri de Transports. “Necessitem un port amb més capacitat i eficàcia”, ha corroborat el president del port de Barcelona.

Per la seva part, Raquel Sánchez ha insistit que les xarxes dels ports “són estratègiques per a la cohesió social i la construcció del país” i que Barcelona és un exemple d’això per ser “un port de referència d’Àsia per arribar al sud de França i al nord de la Península Ibèrica gràcies al Corredor Mediterrani”. Segons la ministra de Transports, “el port de Barcelona és el tercer en volums, només per darrere d’Algesires i València, però el primer en inversió per quart any consecutiu” amb un total de més de 97 milions d’euros. Per aquest motiu, ha qualificat de “motor de l’economia espanyola i també del sud d’Europa” el paper del recinte portuari català. En aquest sentit, Isidre Gavín ha declarat que els ports són “el puntal de la recuperació” i que el port de Barcelona ha superat les xifres de moviment de contenidors en relació a nivells prepandèmics.

SOSTENIBILITAT I DIGITALITZACIÓ EN PORTS
“Avui, els ports són reindustrialització, logística i digitalització”, ha resumit la ministra de Transports. Raquel Sánchez ha posat de manifest que “els ports són estratègics per a la transició ecològica” i, aprofitant la seva presència a la terminal de contenidors, ha destacat projectes com la col·laboració entre Hutchison Ports i Endesa per utilitzar electricitat provinent d’energies renovables, així com l’ampliació de panells i punts de recàrrega i l’electrificació de molls impulsada per l’autoritat portuària, que s’uneixen a l’ampliació de BEST valorada en 60 milions d’euros. També ha afirmat que aviat trauran la segona edició de Ports 4.0 i que 11 idees i projectes valorat en 2,8 milions d’euros tindran lloc al port de Barcelona. Alguns d’aquests futurs projectes són la innovació en contenidors reefer i la millora de la propulsió sostenible dels vaixells.