2 de junio de 2023 | Actualizado 18:40

Barcelona prepara una prova pilot d’electrificació de ferries a la dàrsena de Sant Bertran

Aquesta nova prova, unida a la prevista a BEST, permetrà al port adquirir el coneixement per desplegar l'electrificació total del recinte
Vista aèria del port de Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, ha anunciat aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell Rector de Promoció de la Comunitat Portuària, que iniciaran “pròximament” el projecte pilot per a l’electrificació dels ferries en la dàrsena de Sant Bertran. Tot i que no ha avançat cap data per a la seva licitació, segons fonts de la institució, “s’està treballant en la documentació del projecte”. Aquest desenvolupament, inclòs en el pla d’electrificació de molls del port, dotat de 90 milions d’euros, se suma una similar prova pilot a la terminal de contenidors BEST, que l’autoritat portuària va treure a licitació la setmana passada per un import de sis milions d’euros, així com per a l’electrificació de creuers en el moll Adossat.

“No hi ha suficient amb renovar infraestructures, ambicionem un pla d’electrificació global”
Damià Calvet President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

Tot i que el president del port no ha concretat les xifres d’aquesta segona prova pilot, sí que ha referit que la inversió per a ferries serà d’“una quantitat menor” que la contemplada per a l’electrificació del moll de mercaderies. El motiu pel qual es realitzaran dues proves pilot diferenciades, encara que formin part d’un mateix pla global, és que l’electrificació de tots dos tipus de vaixell presenta aspectes tècnics diferenciats. Una vegada finalitzades totes dues proves, “amb el coneixement que adquirim de l’electrificació en BEST mercaderies i en els ferries de Sant Bertran, podrem desplegar el projecte complet d’electrificació del port de Barcelona”, ha explicat Calvet.

En aquest sentit, més enllà de l’“aspecte infraestructural”, el màxim responsable del recinte català ha remarcat la necessitat de desenvolupar una “governança jurídica i econòmica d’aquesta electrificació”. Així, per exemple “hi a d’haver un comptador per a poder passar factures quan subministrem electricitat, segurament a través del consignatari o l’armador”, ha especificat, “tot això està plantejat i ara necessita de projectes”.

D’altra banda, durant el Consell Rector, el cap de Relacions Institucionals de l’autoritat portuària, Manel Galán, s’ha congratulat de la bona relació aconseguida amb el port de Busan, a Corea del Sud, i ha anunciat la data en què previsiblement es donarà la pròxima missió comercial a Tailàndia: del 24 al 28 d’octubre, en format mixt, presencial i en línia. Prèviament, el mes de juliol, tots dos recintes portuaris realitzaran el Port Summit, on l’entitat catalana pretén “donar a conèixer la missió comercial per a captar l’atenció de les autoritats locals”, ha afirmat Galà.

RECUPERACIÓ DELS TRÀFICS PREPANDÈMICS
En el Consell Rector d’aquest dimarts, també s’han presentat les xifres anuals de tràfics de mercaderies, que constaten una recuperació de la càrrega general i els granels sòlids, que superen els resultats del 2019 en el 5,06% i el 9,49%, respectivament. No obstant això, els granels líquids, que ja van disminuir el 2020, s’han ressentit el 2021, segons Damià Calvet, a causa de la crisi energètica i del sector de l’automoció. D’aquesta manera, les terminals de Barcelona han tancat l’any amb el 22,38% menys de tones de granels líquids mogudes respecte a 2019. D’altra banda, tampoc el transport de passatgers ha aconseguit recuperar-se del cop generat després de l’aprovació del primer estat d’alarma al març del 2020, i encara que ha augmentat el 45% respecte l’any passat, continua estant el 36% per sota dels nivells prepandèmics.