20 de mayo de 2022 | Actualizado 6:36
Amarradors de Barcelona a l'exterior de la seu de Treball que ha acollit la mediació | USTP Barcelona

L’amarrament de Barcelona ajorna la vaga per buscar l’oportunitat d’un nou preacord

Els sindicats esperen tancar un preacord sobre noves contractacions i sotmetre'l a votació en assemblea el divendres a la tarda

Els amarradors del port de Barcelona han decidit donar un respir a la vaga indefinida iniciada el dilluns passat, 17 de gener, segons ha confirmat el sindicat Coordinadora. Després de la intensa i maratoniana jornada d’ahir de negociació entre treballadors i Amarres de Barcelona, amb la mediació de la Generalitat i l’autoritat portuària, els sindicats han ajornat les mobilitzacions fins dissabte que ve. Per tant, els quatre sindicats impulsors de la vaga (USTP Barcelona, OTEP, CCOO i CGT) la deixen en pausa des d’avui mateix i després de tres jornades consecutives d’aturs i manifestacions, especialment intensos el dimarts, per tancar un preacord que pugui sotmetre’s de nou a votació en assemblea.

El col·lectiu confia que pugui consolidar-se un acord entre les parts en qüestions com les noves contractacions durant la reunió de mediació prevista per a demà divendres. Segons han reconegut des de fonts sindicals, “queda pendent el tema de les noves incorporacions que consolidarien tot el sou de manera proporcional i, als quatre anys, aconseguirien el 100% consolidat”.

Empresa i sindicats es tornen a reunir aquest divendres amb l’objectiu de segellar un nou preacord

Dels tres temes principals sobre la taula, “en dos, l’IPC i les dotacions mínimes d’amarradors en les guàrdies, hem arribat a un preacord”, ha afirmat el membre del comitè de la vaga i el delegat d’empresa del sindicat USTP Barcelona, Samuel Torrent. “El punt més conflictiu”, com ha reconegut el representant sindical, és l’assumpte de les noves contractacions. En aquesta qüestió, es busca un acord sobre les quanties, els plusos i com es pagarien, ha concretat Samuel Torrent. Segons expliquen des d’USTP Barcelona, l’empresa Amarres de Barcelona està preparant aquests detalls per presentar una proposta avui mateix perquè els sindicats l’examinin i, en cas de ser satisfactòria respecte a les seves demandes, s’acabi de redactar un nou preacord en la mediació prevista entre les parts per al divendres al matí. Si no es produeixen contratemps en la negociació, l’objectiu és que la mateixa tarda del divendres se celebri una assemblea dels amarradors per ratificar o rebutjar el preacord. En cas que els treballadors donin llum verda, “s’ajornaria la vaga una setmana, fins al divendres 28 de gener, perquè durant aquests dies es procedís a la signatura de l’acord final”, ha explicat Samuel Torrent.

Abans de l’ajornament anunciat de les mobilitzacions fins al dissabte, des de l’empresa Amarres de Barcelona reconeixien que “els dos conflictes pendents són la quantitat de personal en cada torn i les condicions del personal nou que es comptarà”. Respecte a la primera qüestió s’ha aconseguit ja un acord, com havia succeït en dies anteriors respecte a la unificació salarial dels treballadors provinents de Cemesa i Mooring o la pujada de l’IPC. No obstant això, la patronal es mostrava més reticent respecte a les condicions de les noves contractacions, encara que finalment presentaran una proposta als sindicats.