26 de mayo de 2022 | Actualizado 0:01
El president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, amb el seu homòleg a Santander, durant la seva visita a la dàrsena càntabra | Autoridad Portuaria de Santander

Els ports de Barcelona i Santander confien augmentar la quota modal del ferrocarril

Titllen "d'assignatura pendent" la intermodalitat, que és "clarament insuficient" per aconseguir els objectius europeus de quota ferroviària

El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, ha visitat aquest matí al seu homòleg a Santander, Francisco Martín, amb qui ha compartit experiències dels últims projectes portuaris relatius a la innovació i la sostenibilitat. Totes dues entitats portuàries consideren “clarament insuficient” la quota modal del ferrocarril en el sistema portuari espanyol i veuen en projectes col·laboratius com Puertos 4.0 una eina “fonamental” per donar solució als “reptes d’interès comú”, de digitalització i sostenibilitat, per als diferents ports estatals.

“És difícilment comprensible que el transport per carretera sigui més econòmic que el ferrocarril”
Francisco Martín President de l'Autoritat Portuària de Santander

Tots dos recintes portuaris estan, segons recorda Francisco Martín, “molt per sobre de la mitjana en transport de mercaderies per ferrocarril”, tot i que reconeix que hi ha molt de camí per recórrer si es vol complir amb els objectius europeus. El president de l’Autoritat Portuària de Santander considera “difícilment comprensible” que sigui més econòmic el transport per carretera que per tren, i reclama la connexió de Santander amb la Y basca, “una segona sortida per a la mercaderia reivindicada pels nostres operadors”.

L’impuls del ferrocarril és, també per al seu homòleg a Barcelona, Damià Calvet, part de la seva agenda estratègica. L’avanç en els nous accessos al port, així com el nou node ferroviari, permetran “situar la quota del tren al nivell dels grans ports europeus”, afirma Calvet. Si bé el 16% dels contenidors i el 40% dels vehicles que passen pel port de Barcelona es mouen en ferrocarril, “és necessari continuar incrementant aquesta quota per, gràcies a la intermodalitat, reduir la petjada de carboni de les nostres cadenes logístiques”.

També amb la vista posada en la descarbonització, les dues entitats han defensat la seva aposta pel subministrament de gas natural liquat (GNL), i en menor mesura d’electricitat, als vaixells que atraquen als seus molls. Barcelona s’ha mantingut el 2021 com el primer port de l’Estat quant a ús del GNL, especialment per a ferries i creuers, registrant el 66% més que en l’anterior exercici. Per la seva part, l’Autoritat Portuària de Santander ha iniciat la construcció d’una instal·lació de subministrament de GNL a ferries, a càrrec del consorci format entre el port, Repsol LNG Holding, RLH, ESK i Enagás, les obres del qual tenen previst finalitzar l’últim trimestre de l’any.