15 de julio de 2024 | Actualizado 12:29
Autoritat Portuària de Barcelona

Barcelona inaugura set illes climàtiques per combatre les altes temperatures al Port Vell

L'autoritat portuària ha invertit més de 300.000 euros en aquest projecte, encarregat a l'estudi d'arquitectura SCOB

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha inaugurat aquest dilluns set illes climàtiques, d’una superfície de 3.000 metres quadrats i situades a l’entorn de Port Vell, que contribuiran a “fer front a l’efecte del canvi climàtic” i que estan pensades per al “gaudi ciutadà”. El recinte català ha invertit més de 300.000 euros en la construcció d’aquests espais, que compten amb un criteri paisatgístic comú i que crearan llocs de trobada, descans i oci al port de Barcelona. El disseny de les illes climàtiques ha anat a càrrec de l’estudi d’arquitectura i paisatge SCOB.

“Les illes climàtiques demostren la nostra aposta per enfortir la relació port-ciutat”
Damià Calvet President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

L’objectiu ambiental de l’autoritat portuària és el de disminuir la temperatura ambient fins a 4 °C, gràcies a un paviment de baix índex tèrmic i a una combinació de vegetació, aigua i fusta, que proporcionaran “condicions d’ombra i confort climàtic”. A més, compta amb un sistema de nebulització d’aigua, que s’activarà durant els episodis de calor, reduint així l’efecte de l’illa de calor, característic de les ciutats amb molt d’asfalt i poc verd, com Barcelona.

El president de l’autoritat portuària, Damià Calvet, ha assegurat durant l’acte d’inauguració que les illes climàtiques satisfan “les noves demandes dels ciutadans” i s’emmarquen en l’aposta del recinte per “enfortir la relació port-ciutat”. En aquest sentit, ha manifestat que les illes consoliden el Port Vell com “un espai urbà sostenible referent a la ciutat”. El desenvolupament s’emmarca en el programa pilot ‘Inclusive climate action’ del C40 Cities, del qual forma part la capital catalana.