24 de abril de 2024 | Actualizado 19:42

L’estiba crea fons per atreure tràfic i donar suport a l’ocupació en cicles regressius de Barcelona

Els estibadors del port de Barcelona han donat llum verda a destinar la pujada de l'IPC a crear aquests fons per ser més competitius
Intervenció de la ministra Raquel Sánchez durant l'assemblea d'estibadors del port de Barcelona | Coordinadora

La pujada de l’índex de preus de consum (IPC) en els salaris dels estibadors de Barcelona es destinarà a crear dos fons en col·laboració amb les empreses per mantenir costos salarials i fomentar les millores. Si la pujada de l’IPC està estipulada en el 6,5%, un dels fons utilitzarà el 4,38% per “bonificar inversions i possibilitar la creació de tràfics nous” amb l’objectiu de “generar estabilitat per al sector”, ha declarat el coordinador de la zona Catalana-Balear de Coordinadora Estatal d’Estibadors Portuaris (CEEP), Rafael Recuero. Al seu torn, amb el 2,12% restant, pagaran el deute que faltava per abonar pel compromís que van adoptar en la llei del 2017 sobre la rebaixa salarial del 10%.

Part de la pujada de l’IPC també pagarà el deute restant del compromís que van adoptar en la llei del 2017

El segon fons, ha assenyalat Rafael Recuero, s’ha instituït perquè en “l’hipotètic cas que hi hagi una caiguda de l’activitat, no sigui necessari acudir a expedients de regulació d’ocupació i/o acomiadaments”. D’aquesta manera, hi hauria suficient “per mantenir costos i evitar aquestes situacions per a les nostres treballadores i treballadors”. Les propostes han estat adoptades pels aproximadament 800 assistents de l’assemblea celebrada avui pels estibadors, que han ratificat l’ampliació del conveni col·lectiu fins a l’any 2029.

Els treballadors de l’estiba han tingut en compte la situació crítica d’empreses pertanyents a sectors com el de creuers, passatges o automoció per impulsar aquests fons conjunts. “D’aquesta manera”, ha assenyalat Rafael Recuero, “significa que tots som part i ens preocupem per la bona marxa del sector i del nostre col·lectiu”. L’assemblea també ha comptat amb la intervenció de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. La ministra ha recordat que l’esmena sobre l’estiba, incorporada al projecte de llei de protecció de consumidors i usuaris, està actualment en tramitació al Senat i es preveu la seva aprovació en els pròxims mesos.