5 de octubre de 2022 | Actualizado 9:43

Les exportacions catalanes deixen enrere la pandèmia i marquen el seu rècord històric

Amb un creixement interanual del 21,5%, Catalunya recupera les seves vendes internacionals a un ritme superior al conjunt de la zona euro, del 17,1%
Terminal de contenidors de DP World a Tarragona | Autoritat Portuària de Tarragona

Les exportacions catalanes han recuperat el 2021 la seva tendència de creixement de l’última dècada, després de deixar enrere el sotrac produït per la pandèmia. Han marcat un nou rècord històric en superar els 80.500 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un increment del 21,5% respecte al 2020, similar al del conjunt d’Espanya i superior al de la zona euro (17,1%), i del 9% respecte als nivells prepandèmia. Catalunya continua liderant les exportacions estatals i ja és responsable una quarta part (25,4%) del total.

Aquestes xifres “posen de manifest que el sector exportador és el veritable tractor de la recuperació econòmica d’aquest país”, valora el conseller d’Empresa i Treball de Catalunya, Roger Torrent. El teixit empresarial català ha aconseguit creixements superiors a França (15,2%) i Alemanya (13,9%), la qual cosa demostra la seva “robustesa i resiliència” davant la crisi de subministraments i l’augment de preus. “Estem en un moment de canvi de paradigma”, manifesta Torrent, que reclama “la cogestió i participació” en la distribució dels fons Next Generation, “la gran palanca que ens permetrà fer un salt a les nostres economies, canviar el model productiu i fomentar la innovació”.

Les quatre comarques catalanes han experimentat importants creixements en les vendes cap a l’exterior, especialment Tarragona (+30,6%), seguida de Barcelona (+21,6%), Lleida (+16,7%) i Girona (+10,7%). A nivell sectorial, destaquen les exportacions destinades a productes químics, prop del 30% del total, que han tingut un creixement interanual del 22,5%. Aquesta dada explica el fort creixement de les exportacions tarragonines, regió que compta amb l’àmplia presència d’empreses petroquímiques. D’altra banda, destaquen també les exportacions de béns d’equip, amb creixements del 24,8%, i del sector d’alimentació i begudes (+12,5%).

REPTES DEL 2022 PER LA INTERNACIONALITZACIÓ
Durant la presentació de resultats, Roger Torrent va advertir dels reptes als quals s’enfronten les petites i mitjanes empreses catalanes en el present exercici, especialment “l’adaptació a les barreres no aranzelàries a causa de l’increment de mesures proteccionistes”, així com la digitalització per guanyar competitivitat en l’àmbit internacional, la sostenibilitat i la crisi de subministraments global. En aquest sentit, Torrent celebra la posada en marxa de la Finestreta d’aprovisionament i logística d’Acció, que contempla un paquet de serveis destinats a mitigar els impactes de les disrupcions aparegudes en la cadena de valor.