27 de septiembre de 2023 | Actualizado 10:33

El Centro Intermodal de La Rioja pujarà les seves mercaderies al tren fins al port de Barcelona

Transportes Royo preveu inaugurar el servei al maig, enfocat en una primera etapa a contenidors de càrrega seca en trens de 500 a 550 metres
E.M.

El Centro Intermodal de La Rioja, projectat per Transportes Royo al polígon del Sequero a la localitat d’Agoncillo, connectarà per tren amb el port de Barcelona a partir del maig. En aquesta primera etapa de les tres que conformen la planificació de les instal·lacions logístiques intermodals, es contempla un tren setmanal d’anada i tornada entre Agoncillo i el recinte portuari català per a trens de 500 a 550 metres. De moment, els trens transportaran contenidors de càrrega seca, amb capacitat de 35 contenidors de 40 peus i d’uns 70 contenidors de 20 peus, però s’espera incorporar altres tipologies de contenidors i trens de 750 metres.

“En funció de l’acceptació i demanda del mercat”, asseguren des de la companyia, “anirem incrementant el nombre de freqüències”. A partir del seu inici al maig, Transportes Royo esperarà a “comptar amb la confiança de les empreses de la regió i complir les expectatives creades” per incrementar la freqüència, destinacions i consolidar el servei. Renfe Mercaderies, a través de la gestió operativa de Synergy (operador intermodal de Hutchison Ports), serà qui proporcioni la tracció del nou servei. L’enllaç aspira a pujar al tren productes dels sectors d’agroalimentació, envàs i embalatge, automoció, aeronàutic i calçat. Segons destaquen des de la companyia, el port de Barcelona servirà com a enllaç per connectar amb el Mediterrani, Orient Mitjà, Àsia i Oceania.

És la segona vegada que s’intenta establir una connexió ferroviària d’aquest tipus a La Rioja. “Va ser un projecte que no va acabar de consolidar-se, principalment per les seves dimensions”, expliquen des de Transportes Rosego. Anteriorment, disposaven d’una infraestructura i dimensions limitades que no permetien l’entrada en les seves instal·lacions de composicions de trens competitives i sostenibles. “Els serveis logístics integrals que podia oferir també eren molt limitats, degut igualment a la grandària de les seves instal·lacions”, afegeixen.

750 metres

El Centro Intermodal de La Rioja acollirà trens de 750 metres quan finalitzin les obres d’adequació

En aquest cas, el futur Centro Intermodal de La Rioja superarà els 200.000 metres quadrats, dels quals 90.000 metres quadrats s’han construït per oferir serveis complets de logística i duana. Més endavant, quan finalitzin les obres d’adequació de la infraestructura ferroviària, permetrà la recepció i manipulació de composicions de trens de més de 750 metres. La inversió total entre l’adquisició de les instal·lacions i l’adequació per al desenvolupament de les noves activitats ascendeix a 11,5 milions d’euros, dels quals 2,5 milions es destinaran a l’accés i implantació de l’activitat ferroviària. La inversió del Centro Intermodal de La Rioja es realitzarà en una planificació dividida en tres fases, compresa entre 2022 i 2025.