8 de agosto de 2022 | Actualizado 16:51

Els ports de Barcelona i Tarragona canalitzaran ajuda humanitària per a Ucraïna

Tots dos han habilitat una nau logística per a l'emmagatzematge que gestiona el Banc d'Aliments i Open Arms realitza el transport
P.B./Autoritat Portuària de Tarragona

Els recintes portuaris de Barcelona i Tarragona han habilitat un espai logístic cadascun per canalitzar ajuda humanitària a Ucraïna. Es tracta d’una iniciativa organitzada pel consolat ucraïnès a Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, organitzacions socials, entitats i ajuntaments. El hub logístic de 1.800 metres quadrats situat a la ZAL Port de Barcelona serà el magatzem central des d’on partiran els combois amb el material recollit cap a zones limítrofes amb Ucraïna. Banc d’Aliments és l’encarregat de gestionar la càrrega i descàrrega de productes, mentre que Open Arms aportarà la seva pròpia flota de camions per realitzar el transport. Aquesta mateixa tarda partiran dos tràilers amb 200 palets fins a punts triats pel consolat ucraïnès en coordinació amb el Govern d’Ucraïna.

El dispositiu per canalitzar ajuda humanitària l’ha organitzat pel consolat ucraïnès “perquè s’han trobat desbordats en les seves oficines i en les parròquies”, ha explicat el president del port de Barcelona, Damià Calvet, ja que “de manera espontània molta gent a través d’institucions i ajuntaments volien fer aquestes donacions”. “Ara tota ajuda compta i el poble ucraïnès està molt agraït de totes les aportacions i l’ajuda que rep”, ha declarat durant la presentació del magatzem logístic a Barcelona el cònsol general d’Ucraïna a la capital catalana, Artem Vorobyov.

“Aquest hub logístic estarà a la disposició del poble ucraïnès mentre sigui necessari”
Damià Calvet President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

D’aquesta manera, qualsevol tipus de recollida de productes que es realitzi a Catalunya podrà emmagatzemar la mercaderia en aquesta nau. Un exemple és Tarragona, on el port en col·laboració amb la Generalitat han habilitat el Refugi 1 del Moll de Costa com a magatzem logístic. Els productes recollits a nivell local pels ajuntaments, entitats, institucions i organitzacions socials del territori podran dipositar les mercaderies en aquesta nau logística. El port de Tarragona s’encarregarà del transport de la càrrega fins a Barcelona.

En arribar al magatzem, els productes són classificats per categoria pel personal de Banc d’Aliments. Determinats productes més urgents, com els d’alimentació infantil i d’adults, d’higiene general o medicines, seran enviats com més aviat millor i en general la rotació de les mercaderies “serà ràpida”. Al magatzem també reben roba, tant infantil com d’adults, mantes, productes de primers auxilis i de primera necessitat, entre altres. Segons ha assegurat Damià Calvet, “aquest hub logístic té voluntat de permanència fins que acabi el conflicte, estarà a la disposició del poble ucraïnès mentre sigui necessari”.

Open Arms transportarà 200 palets de productes necessaris en dos tràilers fins a la frontera amb Ucraïna

Si bé encara és possible canalitzar l’ajuda a través de la donació de productes en punts localitzats de Barcelona i de la resta de Catalunya, la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, ha afegit que “la manera més ràpida perquè arribi aquesta ajuda humanitària és aportar donacions econòmiques a les organitzacions que treballen sobre el terreny”, per exemple, perquè Open Arms pugui noliejar més tràilers cap a Ucraïna o perquè les diferents organitzacions socials que treballen sobre el terreny comprin el tipus de material i la quantitat exacta que necessiten.

Per la seva part, el director de la Federació Catalana del Banc d’Aliments, Lluís Fatjó-Vilas Barbat, s’ha felicitat per la coordinació entre les diferents parts del dispositiu: “La relació i coordinació entre institucions públiques i organitzacions socials i institucions ha estat una bona experiència i un bon exemple del bon funcionament”. Ha afegit que s’estan preparant de cara al futur perquè “pensem que aquesta crisi ens afecta a moltes persones i també pensem que arribarà aquí.”. El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha afirmat que “aquest hub logístic és la mostra de voluntat del poble de Catalunya i també del seu govern” i ha secundat que la solidaritat parteixi “des d’una de les infraestructures més importants de Catalunya”.