19 de agosto de 2022 | Actualizado 22:25

Els promotors de la ZBE de Barcelona recorreran la sentència contra el seu desplegament actual

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tomba la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, encara que continuarà vigent de moment
Senyalística de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona | Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona presentarà un recurs contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la capital catalana. La sala contenciosa del citat tribunal ha justificat la seva decisió en què la norma pateix la “falta d’informes que avalin algunes restriccions, un excés de l’àmbit geogràfic d’implantació i excessiva restricció de la mena de vehicles afectats, entre altres motius”. Davant aquesta situació, el consistori de la capital catalana es reunirà amb Generalitat de Catalunya, el Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la resta d’ajuntaments afectats per disposar d’una rèplica d’aquesta ordenança en la seva normativa per a plantejar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

El tribunal critica la falta d’informes i els excessos geogràfics i de tipologia de vehicles de la ZBE

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha mostrat la seva “sorpresa i perplexitat” davant la sentència. En tot cas, ha insistit que “la Zona de Baixes Emissions continua vigent”, perquè “la sentència no és ferma”. També ha explicat que la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya entra en col·lisió amb les demandes efectuades des d’Europa perquè Barcelona i la seva àrea metropolitana millorin la qualitat de l’aire. Mentre les autoritats europees “ens interroguen sobre quines actuacions estem duent a terme per a millorar la qualitat de l’aire, i fins i tot ens emplacen a justificar el motiu de les moratòries en el desplegament de la Zona de Baixes Emissions, la sentència del TSJC va en direcció contrària”, ha lamentat Eloi Badia en roda de premsa.

A més, el regidor de l’ajuntament de la capital catalana ha recordat que les ZBE són “el projecte més consolidat a Europa en la lluita contra la contaminació de l’aire amb fins a 300 ciutats amb aquesta mena d’iniciatives”. De fet, ha manifestat que també a Espanya s’aposta per aquesta mena de solucions i que fins i tot posen com a exemple i referència el treball desenvolupat en l’àrea metropolitana de Barcelona.