19 de agosto de 2022 | Actualizado 22:25

Barcelona modernitza la seva gestió del tràfic marítim per optimitzar temps i operatives

El recinte portuari desenvoluparà una plataforma digital que permeti la integració de tecnologies disruptives
Hutchison Ports BEST

L’Autoritat Portuària de Barcelona està treballant en el desenvolupament d’un nou software per modernitzar la gestió de les operacions marítim-portuàries de la seva torre de control. Aquesta plataforma digital, que es podrà visualitzar a través d’un navegador web, permetrà aglutinar processos i compartir la informació en temps real entre els diferents actors portuaris, reduint els seus temps i optimitzant la presa de decisions portuàries, segons ha explicat l’entitat portuària.

El departament d’Operacions Marítimes del recinte ha constatat que l’actual sistema de gestió d’informació (PMIS) “es troba ja al final del seu cicle operatiu, perquè disposa de capacitat molt limitada de creixement funcional i suport tècnic”, manifesta el cap de la Torre de Control, Enrique Cortada. Amb aquest nou aplicatiu, el port busca optimitzar la captura i gestió de dades, i guanyar capacitat d’integració de tecnologies disruptives, com la internet de les coses, el 5G, la intel·ligència artificial o el machine learning.

“L’intercanvi de dades millorarà la seguretat i reduirà emissions i temps d’espera”
Enrique Cortada Cap de la Torre de Control del port de Barcelona

En l’acord marc per al seu desenvolupament i implementació, subscrit el passat mes de febrer, el recinte català desgrana els seus motius per renovar el programari de maneig d’escales portuàries i defineix les seves necessitats i objectius, així com l’arquitectura bàsica de la plataforma. En ell es detalla un “projecte de referència”, un prototip a partir del qual els possibles adjudicataris, que s’encarregaran del seu desenvolupament i implementació, presentaran les seves propostes en els pròxims mesos.

“Actualment, s’estan produint canvis profunds en el model de gestió del transport marítim a nivell global”, argumenta Cortada. Per adaptar-se als nous temps, la plataforma de gestió ha de complementar-se amb la dotació als actors participants “de les infraestructures digitals capaces de capturar, processar i compartir de manera estandarditzada les dades operatives pròpies”. Amb el nou programari, el departament d’Operacions Marítimes de l’autoritat portuària pretén assegurar l’intercanvi constant d’informació entre els diferents actors de la comunitat portuària.

El futur programari permetrà integrar tecnologies com la internet de les coses o el machine learning

Segons explica el cap de la Torre de Control del recinte català, “l’intercanvi de dades entre vaixell–port, port-port o vaixell-vaixell permetrà una millora significativa en aspectes tan importants com la seguretat marítima, la reducció del consum de combustible, la reducció d’emissions contaminants o la reducció dels temps d’espera”. A més, Enrique Cortada assegura que “aquestes noves infraestructures digitals permetran la creació d’una nova indústria de serveis digitals marítims”, entre els quals inclou els serveis meteorològics, l’optimització de rutes, la sincronització d’escales en port, l’optimització d’estimacions temporals d’arribada i sortida de port, la planificació de recursos i la determinació de rutes de navegació hivernal, entre altres.

“És necessari estar preparats per enfrontar-se als nous reptes de futur que a nivell global es plantegen”, conclou Enrique Cortada, “i transformar les eines tecnològiques i processos existents per incrementar la flexibilitat, visibilitat i servei per als nostres clients, de manera que redundin en un avantatge competitiu per a ells”. La integració de dades entre els diferents actors, així com la possibilitat d’incorporar tecnologies emergents, promet una optimització substancial dels fluxos d’informació i la presa de decisions de l’autoritat portuària. “No obstant això, la implantació d’aquesta mena d’infraestructures digitals no és tasca senzilla”, alerta el cap de la Torre de Control, perquè requereix d’un llarg procés d’anàlisi, licitació, desenvolupament, implementació i adopció del futur programari.