5 de octubre de 2022 | Actualizado 9:43

Barcelona es compromet a electrificar el 2028 els seus molls de portacontenidors i creuers

El port català s'uneix a 27 autoritats portuàries per promoure la descarbonització amb la Declaració One Ocean Summit
Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha signat juntament amb “els 27 ports més importants del món” la Declaració One Ocean Summit, l’objectiu de la qual és la cooperació per aconseguir la reducció de les seves emissions, especialment durant les escales dels vaixells. Amb aquesta adhesió, el recinte català es compromet a tenir en funcionament els seus sistemes OPS (onshore power supply) per a portacontenidors i creuers abans del 2028.

A més, els ports que s’han incorporat a aquesta iniciativa es comprometen a incentivar l’arribada de vaixells que generin menys emissions contaminants, sobre la base d’indicadors internacionals com l’Environmental Ship Index (ESI) o el programa Green Award. En aquest sentit, el port ja té establerta des de fa anys una política de bonificacions perquè els armadors operin a Barcelona amb vaixells més sostenibles. Aquestes van superar el 2020 els 2,3 milions d’euros i “han facilitat que atraquin al port de Barcelona els vaixells més moderns i amb major eficiència energètica de la flota mundial”, asseguren des de l’autoritat portuària.

La declaració, alineada amb els objectius de descarbonització de les Nacions Unides i la Unió Europea, demana una major cooperació entre els diferents ports de la que es dona en la actualitat i aposta pel desenvolupament de corredors verds entre ports. Aquest últim objectiu es recull en la Declaració Clydebank, aprovada en el marc de la Conferència de les Nacions Unides (Cop 26) celebrada al novembre a Glasgow, que defensa la necessitat d’establir corredors verds entre dos o més ports amb serveis de transport marítim de zero emissions.