5 de octubre de 2022 | Actualizado 9:43

La disponibilitat immologística a Catalunya se situa en mínims històrics en el primer trimestre

La contractació logística manté el seu creixement respecte a xifres prepandèmia, impulsat per l'evolució de l'ecommerce
Nau logística de 90.000 metres quadrats projectada per Kave Home a Tordera (El Maresme) | Kave Home

La demanda de sòl logístic a Catalunya conviu amb els nivells més baixos de disponibilitat de la sèrie històrica, que ha descendit fins al 2,5% durant el primer trimestre de l’any. Aquesta escassetat de sòl ha disparat la renda prime, que ja es troba en 7,5 euros per metre quadrat al mes, el 7% més que a l’abril de l’any passat, segons CBRE. La consultora immobiliària atribueix aquest nou descens en la disponibilitat a l’elevada contractació que ha experimentat el mercat immologístico català, amb 241.800 metres quadrats durant l’inici de l’any.

Si bé suposen un descens del 4,6% interanual, aquestes xifres “continuen sent molt bones i confirmen la tendència creixent en termes de contractació logística”, manifesta el director d’Industrial i Logística de CBRE Barcelona, David Oliva. D’aquesta manera, el descens d’explica perquè “el primer trimestre de 2021 va ser excepcional per la contractació de 140.000 metres quadrats per part d’un operador de comerç electrònic a El Far de d’Empordà (Girona)”, recorda Oliva.

“La contractació logística continua batent rècords gràcies a l’auge del ecommerce”
David Oliva Director d'Industrial i Logística de CBRE Barcelona

La contractació logística del primer trimestre de l’any representa una de les millors xifres registrades fins avui, perquè dobla la contractació del 2020 (109.903 metres quadrats) i suposa un augment del 12,1% respecte al mateix període de 2019 (215.752). Entre les principals operacions dutes a terme en aquest inici d’any a Catalunya, destaca el projecte d’autopromoció en format clau en mà de 90.000 metres quadrats per part de Kave Home a Tordera (El Maresme), així com l’arrendament d’una nau logística de Prologis de 20.200 metres quadrats a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat).

“El 2022, la contractació logística continua batent rècords a Catalunya gràcies a l’auge del ecommerce”, celebra el director d’Industrial i Logística de CBRE Barcelona. De fet, les operacions relacionades amb el comerç electrònic han estat el 30% del total, mentre que el 60% ha anat a absorció neta, “la qual cosa reflecteix el bon comportament del mercat”.

La contrapartida d’aquests resultats és la tendència a la baixa en disponibilitat de sòl logístic, que CBRE preveu que “es reverteixi al llarg d’enguany i el que ve, quan el mercat logístic català sumarà més de 850.000 metres quadrats en nous projectes”. Malgrat això, quant al creixement del preu de les rendes prime, la consultora estima que “es mantingui en els pròxims mesos en les diferents zones logístiques per la falta d’oferta”.