5 de octubre de 2022 | Actualizado 9:43

La segona corona de Barcelona concentra les operacions immologístiques a Catalunya

L'alça de rendes s'intensifica en aquesta zona, on s'han donat fins a març un total de vuit operacions que sumen 87.190 metres quadrats
Forcadell

La contractació de superfície logística a Catalunya va assolir els 251.708 metres quadrats en el total de 16 operacions que es van dur a terme en el primer trimestre, una xifra molt similar a la de l’any anterior (256.184), segons l’últim informe de la consultora immobiliària Forcadell. El major nombre d’operacions s’ha concentrat en la segona corona, amb fins a vuit projectes d’obra nova que sumen un total de 87.190 metres quadrats. En aquest període, les rendes han mantingut la seva tendència alcista a causa del creixent preu del sòl i dels costos de construcció, tendència que s’ha donat de manera especial en la segona corona, on “els asking rents han augmentat sensiblement fins a arribar als 6,5 euros per metre quadrat en algunes zones del Vallès Occidental”.

“No hi ha el mateix augment en la primera corona perquè no hi ha projectes de nova construcció”
Gerard Plana Director d'Industrial-Logística de Forcadell

El director del departament d’Industrial-Logística de Forcadell, Gerard Plana, destaca en aquesta regió les operacions a Castellbisbal, Martorell i Parets del Vallès, on les parts contractants són “majoritàriament operadors logístics enfocats a diferents sectors però amb un cert protagonisme de la distribució ecommerce”. Si bé el conjunt de Catalunya ha notat augments en els preus, “no percebem tant aquest augment en la primera corona degut, en major part, al fet que no hi ha projectes de nova construcció, sinó que les naus que es lloguen ja són existents”, assegura. En aquesta zona, s’han realitzat en el primer trimestre un total de cinc operacions que impliquen 37.518 metres quadrats de sòl.

La tercera corona concentra la major superfície de sòl contractat per l’operació de Kave Home a Tordera

Davant la baixa disponibilitat del sòl en la primera corona i els augments de preus en la segona, la tercera corona està guanyant protagonisme. De fet, una mica més de la meitat del sòl contractat es concentra en aquesta zona, que ha arribat als 127.000 metres quadrats en tres operacions fins al març. Si bé aquestes xifres es deuen a l’“operació excepcional” de Kave Home a Tordera, amb el seu projecte per construir una nau automatitzada de 90.000 metres quadrats, “hi ha previsió de nous projectes en la tercera corona”, vaticina Gerard Plana, “i veurem operacions més freqüents en els pròxims mesos”.

Quant a la disponibilitat immologística a Catalunya, se situa per sota del 4%, i “això fa que pràcticament tot el que s’ofereix siguin projectes”, manifesta el director de Logística-Industrial de Forcadell. “La nostra previsió no és que continuï reduint-se, ja que no és bo per al sector i podem preveure entrada d’estoc nou a mig termini”, conclou. No obstant això, Gerard Plana reconeix que la solució al problema de l’escassetat de sòl “no és senzilla, ja que el sòl és clau per fer desenvolupaments operatius i eficients”. Tot i així, destaca les alternatives que estan adoptant les empreses: “Estem veient projectes de dues plantes amb accés rodat o aprofitant desnivell de la parcel·la, per així treure el màxim rendiment dels metres quadrats de sòl en un mercat tan escàs com és Barcelona”.