21 de febrero de 2024 | Actualizado 18:56

La guerra a Ucraïna potencia la importació de granels energètics a Barcelona

Les exportacions s'estanquen el primer trimestre, amb una correcció del 1,4% interanual al port de la capital catalana
Autoritat Portuària de Barcelona

Les terminals del port de Barcelona han registrat un creixement de les importacions del 21,2% en el primer trimestre de l’any, mentre que les exportacions han experimentat una correcció del 1,4% interanual. El moviment de mercaderies ha ascendit fins als 18 milions de tones en aquest període, és a dir, l’11,3% més que en els tres primers mesos del 2021. El creixement de les importacions s’explica pels efectes de la crisi energètica produïda arran de la guerra a Ucraïna, que han impulsat l’arribada de líquids (+58,6%) al recinte portuari de la capital catalana. Concretament, destaquen els increments produïts pel gas natural liquat (GNL), que ha aconseguit el milió de tones (+123%), la gasolina (+171,8%) i els biocombustibles (+127,5%).

Si bé la Xina continua liderant la quota de mercat quant a moviments amb el port de Barcelona, “el mes de març ha frenat el seu creixement” en benefici d’Amèrica del Nord, del Sud i el Carib, que “han experimentat increments significatius”, sostenen des de l’autoritat portuària. El recinte català atribueix part d’aquest creixement a les importacions de gas natural liquat, “procedent dels Estats Units i altres països exportadors, un tràfic marítim que va augmentar pel tancament del gasoducte Magrib-Europa i que previsiblement continuarà creixent arran de la guerra a Ucraïna”.

Quant al tràfic de sòlids a granel, que han augmentat el 21% fins al març, el major increment s’atribueix a les potasses, que han crescut el 241%. Aquest volum es deu al “creixement sostingut des de la posada en marxa, l’any 2020, de la terminal de la companyia ICL, que també explota les mines del Bages”, assegura l’Autoritat Portuària de Barcelona. De fet, l’acord entre ICL i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha permès la connexió diària per tren amb el recinte català, per la qual cosa “disposen d’una solució intermodal sostenible i competitiva que està generant un creixement espectacular de les exportacions d’aquesta mercaderia”. D’altra banda, el recinte barceloní destaca el “bon comportament” dels cereals i les farines, que s’han incrementat el 80,4%, així com de la fava de soia, amb el 36,9% més de moviment que en l’exercici anterior.

No obstant això, es manté la tendència negativa del sector de l’automoció, que si ja va caure fins a març de 2021 el 14,6% interanual, aquest primer trimestre ha caigut el 29% respecte a aquesta xifra, movent tan sols 98.640 vehicles al port de Barcelona. Encara que s’estan realitzant millores en els serveis a aquest sector al port de Barcelona, com mostra la inauguració del nou centre tècnic a Autoterminal, no s’ha aconseguit mitigar l’impacte en els tràfics produït per la crisi de l’automoció a nivell global.

D’altra banda, les unitats de transport intermodal (utis) en els serveis regulars amb el nord d’Àfrica i Itàlia han sumat 101.762 unitats, la qual cosa representa un augment del 15,6%. Quant al tràfic de contenidors, en el primer trimestre es mantenen en xifres similars a l’any anterior, amb un descens del 3,3% interanual, des dels 907.010 teus el 2021 als 876.885 teus en l’actual exercici. Tot i així, el mes de març es percep un increment del 2,3%, gràcies al moviment de 319.177 teus.

Per la seva part, el passatge “continua recuperant-se a bon ritme”, celebra l’autoritat portuària, perquè els ferries han transportat més de 160.000 passatgers en la temporada baixa de principi de l’any, el 88,6% més que l’exercici anterior, però encara prop del 30% per sota del 2019. D’altra banda, els creuers, anul·lats per l’estat d’alarma fins al juny de l’any passat, han transportat 92.517 passatgers, xifra molt llunyana a la prepandèmica.