5 de febrero de 2023 | Actualizado 8:26

Ports de la Generalitat inicia la recuperació del calat d’accés del port de Vilanova i la Geltrú

El gestor portuari comença els treballs per recuperar un calat de set metres de profunditat, reduït a causa dels temporals
Ports de la Generalitat

L’empresa pública catalana Ports de la Generalitat ha iniciat aquest dilluns les obres per recuperar el calat de la bocana i el canal d’accés al port de Vilanova i la Geltrú, una actuació que s’espera que duri un mes i en la qual s’han invertit 335.000 euros. L’objectiu d’aquestes obres és mantenir el calat de set metres de profunditat, que s’ha vist reduït pel desplaçament de sorra a causa dels temporals. D’aquesta manera, Ports de la Generalitat millorarà la funcionalitat del port i afavorirà la maniobrabilitat dels vaixells, ja siguin mercants, pesquers o esportius.

Una embarcació succionarà 39.147 metres cúbics de sorra, que vertirá a les platges dels voltants

Aquest procés és habitual en el port català, que realitza dragatges de manera periòdica, l’últim el 2017, mitjançant una embarcació amb bodega que en aquesta ocasió succionarà 39.147 metres cúbics. Segons explica el director de Ports de la Generalitat, Pere Vila, “el calat de l’accés al port de Vilanova i la Geltrú disminueix progressivament a causa de la sorra aportada pels temporals”. Per aquest motiu, “invertim 335.000 euros per a recuperar la profunditat dels accessos per mar al port, potenciar la maniobrabilitat dels vaixells i donar millor servei als usuaris”.

El projecte disposa dels informes favorables dels organismes pertinents i s’inicia avui amb previsió de durar un mes “si les condicions meteorològiques de la mar ho permeten”. Aquesta actuació serà controlada per una empresa especialitzada que executarà el pla de vigilància ambiental de l’obra i que realitzarà el seguiment de l’abocament de sorra en diferents platges submergides en els seus voltants. D’aquesta manera, “amb aquesta sorra es regenera i estabilitza el sector costaner”, asseguren des de Ports de la Generalitat.