23 de septiembre de 2023 | Actualizado 5:31

El port de Barcelona crea una fundació privada per agilitzar i integrar projectes d’innovació

El pla d'innovació del recinte preveu la creació de la fundació BCN Port Innovation en un espai rehabilitat del moll de Sant Bertran
El president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, i la directora d'Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos, durant la presentació del Pla d'Innovació del recinte / Render del futur Blue Tech Port | J.S. / Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha presentat aquest dijous el seu Pla d’Innovació, un paquet d’iniciatives amb les quals pretén impulsar el desenvolupament tecnològic del recinte, la seva comunitat portuària i el teixit industrial de Barcelona. La principal mesura anunciada és la creació de la fundació BCN Port Innovation, de titularitat privada, que integrarà el desenvolupament i la gestió de les iniciatives plantejades per les empreses que a ella s’adhereixin. Per aterrar els seus projectes, l’autoritat portuària desenvoluparà el Blue Tech Port, un nou districte d’innovació destinat a l’economia blava, que se situarà al moll de Sant Bertran i on s’hi allotjaran startups, institucions internacionals, centres d’innovació de grans empreses i centres de formació com l’Institut de Logística de Barcelona.

Els socis fundadors de la BCN Port Innovation són la pròpia autoritat portuària, l’empresa especialista en ciberseguretat Ackcent i l’experta en transformació digital Aggity. A més d’aquests patrons, a la fundació hi participaran també un conjunt de partners, la col·laboració dels quals es divideix en tres categories en funció de la seva aportació anual: ‘dreamer’ (fins a 10.000 euros), ‘creator’ (de 10.000 a 25.000 euros) i ‘leader’ (a partir de 25.000 euros). Aquests últims formaran part del fòrum de partners, l’òrgan encarregat de presentar propostes al patronat de tots els projectes que es vulguin desenvolupar en el si de la fundació.

“Els mecanismes formals d’una administració com el port alenteixen la innovació”
Damià Calvet President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

La creació d’una fundació privada respon a la necessitat d’innovar de manera “flexible, àgil i ràpida, perquè la innovació no espera a ningú”, ha manifestat la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos. En l’actualitat, “a causa dels mecanismes formals d’una administració com el port, ens trobem davant un procés molt lent cada vegada que volem dur a terme una idea de projecte d’innovació”, ha afegit el president de l’autoritat portuària, Damià Calvet.

INNOVACIÓ OBERTA I COL·LABORATIVA
El pla d’innovació, que va rebre al novembre l’aprovació del consell d’administració del recinte, es presenta com un dels pilars del IV Pla Estratègic 2021-2025 del port de Barcelona. Es tracta del primer pla d’aquestes característiques de l’entitat, per la qual cosa servirà per integrar totes les iniciatives d’innovació creades fins avui. Aquest pla “està orientat a la comunitat”, ha manifestat Calvet, i “ens permetrà impulsar la col·laboració amb les diferents administracions i el teixit productiu a través d’aliances estratègiques, perquè entenem la innovació de manera oberta i col·laborativa”. D’aquesta manera, la fundació acollirà tant a empreses de la comunitat portuària com a companyies alienes, relacionades amb el sector energètic, de mobilitat o digitalització, entre altres.

“El pla d’innovació té un focus ampli, encara que mira al mar: està centrat en el desenvolupament de l’economia blava”, ha manifestat Cobos. “Hem de ser capaços de portar al nostre àmbit solucions tecnològiques que ja existeixen”, ha afegit, per la qual cosa “incorporarem nous sectors emergents com els cables submarins, la robòtica marina o la biotecnologia”. L’activitat del Blue Tech Port se centrarà en el desenvolupament de proves pilot, que seran “el nucli del dia a dia de la fundació”, ha destacat.

“Incorporarem nous sectors emergents, com la robòtica marina o la biotecnologia”
Emma Cobos Directora d'Innovació i Estratègia de Negoci de l'Autoritat Portuària de Barcelona

Aquest districte tecnològic se situarà en l’espai que en l’actualitat ocupen sis naus al tinglat de Sant Bertran, que segons el president del port “en l’actualitat tenen un ús residual i hem de reaprofitar-les, perquè la seva ubicació és ideal”. Aquest espai tindrà com a edifici principal l’Ocean Start-up Arena, on se situaran un conjunt de startups, llançadores i inversors. D’altra banda, l’espai destinat a la realització de proves pilot serà el Sandbox. Aquest hub també comptarà amb espais corporatius, “reservats perquè grans empreses d’innovació puguin posar-hi els seus centres d’innovació”, ha explicat Cobos. Finalment, el districte acollirà l’Institut de Logística de Barcelona (a partir del 2025), així com una àgora per difondre coneixement, entre altres espais.

L’autoritat portuària s’ha mostrat prudent quant al calendari d’aquest desenvolupament, perquè “no tenim redactat el projecte bàsic encara”, ha manifestat Calvet. No obstant això, sí que ha xifrat l’adequació dels tinglats de Sant Bertran i la inversió inicial en la infraestructura d’aquest centre en “al voltant de sis i set milions d’euros” aportats pel propi recinte. En l’actualitat, juntament amb els seus socis Ackcent i Aggity, es troba en el procés de cerca de partners que vulguin formar part del projecte.

ENTORN D’INNOVACIÓ LOGÍSTICO-PORTUÀRIA
Les mesures presentades aquest dijous complementaran les iniciatives d’innovació en les quals participa en l’actualitat l’autoritat portuària. D’una banda, Open Port és el programa d’innovació oberta del port, que acosta el seu ecosistema innovador i la seva comunitat portuària, generant networking, coneixement i orientant als participants a aconseguir vies de finançament. A més, el recinte participa activament en el fons Ports 4.0, de Puertos del Estado, a través del qual brinda el seu suport a les empreses, facilitant el desenvolupament de projectes tecnològics alineats amb la seva línia estratègica. De fet, al març es va llançar la tercera convocatòria, en modalitat de projectes precomercials, que ha augmentat la seva dotació en un 50% respecte a l’any anterior, repartint fins a 11,2 milions d’euros.

D’altra banda, existeix ja un hub tecnològic situat a Palau de Mar, el Pier01, un edifici de 11.000 metres quadrats on s’acullen a més de 100 startups, venture builders, consultores i grans corporacions. Finalment, el port de Barcelona participa en importants esdeveniments internacionals, com el Smart Ports, i durant la pròxima edició del Saló Internacional de la Logística (SIL) organitzarà el Tech Tour Maritime, Trade and Logistics, que reunirà del 31 de maig a l’1 de juny “els inversors i socis corporatius més actius del sector logístico-portuari amb les startups més prometedores”, que busquen finançament i associacions estratègiques.