28 de junio de 2022 | Actualizado 12:26

Catalunya serà el hub europeu del fabricant sud-coreà de components de bateries Iljin

La companyia obrirà a Mont-roig del Camp una factoria de 30.000 metres quadrats, que es preveu que estigui operativa el 2024
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, s'ha reunit a Seül amb els directius de la companyia, des d'on ha anunciat l'acord | Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya

El fabricant de components de bateries Iljin Materials invertirà 600 milions d’euros per obrir a Catalunya la seva primera fàbrica a Europa. L’empresa sud-coreana, especialitzada en la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics, ha decidit instal·lar-se a Mont-roig del Camp (Baix Camp, Tarragona), on assegura que crearà 500 llocs de treball. Es preveu que aquesta planta, d’uns 30.000 metres quadrats entre la fàbrica, el magatzem i un edifici tècnic, estigui operativa a partir de 2024.

“Aquesta és la major inversió industrial ‘greenfield’ feta a Catalunya en 20 anys”
Roger Torrent Conseller d'Empresa i Treball de Catalunya

Així ho ha anunciat aquest dilluns el conseller d’Empresa i Treball de Catalunya, Roger Torrent, després de reunir-se a Seül amb els directius de la companyia. Es tracta de “la major inversió industrial de tipus ‘greenfield’ que s’ha fet a Catalunya en els últims 20 anys”, ha celebrat. Aquest terme es refereix a les inversions de companyies sense presència prèvia al país. En aquest cas, el projecte ha estat gestionat per l’Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), dependent del departament d’Empresa i Treball, que va identificar l’interès d’Iljin per expandir-se per Europa i ha treballat de la mà de l’ajuntament de Mont-roig perquè es materialitzi a Catalunya.

EL CLIMA I LA UBICACIÓ DE MONT-ROIG, CLAUS EN LA DECISIÓ

Els motius que han portat a l’empresa coreana a triar Catalunya han estat el clima i la ubicació, que consideren estratègica. D’una banda, segons explica el conseller delegat, Jeon-Sik Yang, “la temperatura que hi ha a Mont-roig és idònia per a la producció d’aquest material, l’elecfoil”, una solució clau en el desenvolupament de dispositius electrònics. D’altra banda, la situació estratègica de Catalunya ha estat determinant, perquè “està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries que permetran proveir a tots els nostres clients europeus”.

A més, Jeon-Sik Yang destaca “l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil” al país, així com el suport de l’ajuntament i la Generalitat durant la negociació. Segons ha assegurat Torrent, “aquesta operació respon a la prioritat del govern de reindustrialitzar el país en clau verda, amb projectes d’alt valor tecnològic, que tinguin un efecte tractor en la nostra economia, que generin ocupació de qualitat i estiguin alineats amb els reptes col·lectius de la nostra societat”.

Aquesta serà la tercera fàbrica que obre la companyia sud-coreana des de la seva fundació el 1968, que se suma a les de Corea del Sud i Malàisia. Iljin Materials compta amb 1.100 treballadors a nivell internacional i entre els seus clients es troben empreses de renom com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt. Segons expliquen des de la companyia, l’elecfoil -patentat per la mateixa multinacional- és una làmina de coure més fina que un cabell humà i és un element bàsic per a les bateries de liti. Per aquest motiu, s’espera que l’obertura a Catalunya generi valor afegit a les empreses locals i atregui en un futur noves inversions estrangeres vinculades a aquest àmbit. Segons expliquen des de la Generalitat, “es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals, com va ocórrer a Malàisia”.