27 de junio de 2022 | Actualizado 12:26

El port de Barcelona buscarà donar continuïtat a les startups presents al SIL

Les autoritats portuàries de Barcelona i Tarragona preparen diverses conferències en el SIL per a donar a conèixer les seves estratègies
La directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, el president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, i el cap de Relacions Externes, Manel Galán | J.S.

L’Autoritat Portuària de Barcelona realitzarà un total de 13 activitats al Salón Internacional de la Logística (SIL) d’enguany, totes elles “alineades amb el pla estratègic del port”, ha explicat aquest dilluns el cap de Relacions Externes del port, Manel Galán. Entre elles, la principal novetat d’aquesta edició és el Tech Tour Maritime, Trade & Logistics, un esdeveniment que reunirà inversors i socis corporatius amb “les empreses de creixement innovador més prometedores”, que busquen finançament per als seus projectes. El màxim responsable del port, Damià Calvet, ha anunciat aquest dilluns que l’esdeveniment “ajuntarà la capacitat d’innovació amb la capacitat de finançament”, una filosofia que encaixa amb la fundació BCN Port Innovation, on algunes de les startups seleccionades podran tenir oportunitat de participar en el futur.

“Les empreses seleccionades seran una bona llavor de la fundació BCN Port Innovation”
Damià Calvet President de l'Autoridad Portuària de Barcelona

El port català forma part del comitè de selecció d’un mínim de 30 de les 45 startups proposades, que segons ha manifestat Damià Calvet, “estan associades amb la nostra visió de la logística en tràfic marítim” i “seran una bona llavor del que ha de ser el desenvolupament de la fundació BCN Port Innovation“, el projecte de capçalera del pla d’innovació portuari. L’autoritat portuària cerca en aquest espai destinat al networking potenciar el seu rol com a dinamitzador de projectes relacionats amb l’economia blava, que podrien incorporar-se en un futur a l’esmentada fundació privada.

Entre els inversors que formaran part del Tech Tour, el port ha avançat que seran presents companyies com iContainers (Agility), KPMG Spain, Prodevelop, Tech Barcelona, InterBen Consulting Spain i BCL-Barcelona Catalunya Centre Logístic. La sessió, que es realitzarà l’1 de juny a les 9:30h al SIL, serà la primera del conjunt d’esdeveniments previstos per l’autoritat portuària en el marc de Tech Tour. De fet, els responsables del recinte ja han anunciat que del 14 al 15 de juny es realitzaran noves sessions, en aquest cas de pitching en línia, on representants de les startups seleccionades podran exposar els seus projectes a la cerca de rondes de finançament.

L’agenda d’activitats de l’estand del port de Barcelona estarà conformada per al voltant de deu hores de contingut en els tres dies de l’esdeveniment logístic, entre les quals destaquen taules rodones dedicades a l’ecommerce, formació, emergència climàtica i a les relacions port-ciutat, així com la presentació de la missió empresarial del port a Tailàndia. Aquest conjunt de ponències s’emmarquen sota el lema ‘Un port estratègic’, posant de manifest la intenció del recinte català de relacionar el contingut que s’exposarà amb el desenvolupament del seu IV Pla Estratègic 2021-2025.

SOSTENIBILITAT, INNOVACIÓ I DIGITALITZACIÓ
El SIL tornarà a la presencialitat després de dos anys en la seva 22a edició, que tindrà lloc del 31 de maig al 2 de juny al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona. La directora general de l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Blanca Sorigué, ha anunciat que ja compten amb 12.000 visitants registrats i hi haurà un total de 650 empreses participants, el 30% de les quals internacionals, i més de 300 ponents en el conjunt de les activitats. “Aquesta edició arriba en un moment en el qual el sector logístic ha demostrat la seva resiliència i s’ha fet fort”, ha manifestat Sorigué, que ha explicat que la jornada busca potenciar projectes de nova economia, que ha resumit en “tres grans eixos: sostenibilitat, innovació i digitalització”.

EL PORT DE TARRAGONA ORGANITZARÀ VUIT CONFERÈNCIES AL SIL 2022
L’Autoritat Portuària de Tarragona també ha presentat aquest dilluns l’activitat que es durà a terme en el seu estand per a aquesta edició del SIL. Concretament, ha anunciat un cicle de vuit conferències, amb les quals pretén “anar més enllà organitzant ponències relacionades amb el món logístic i la cadena de subministraments i, així, potenciar el networking entre experts i professionals assistents a la fira”. D’aquesta manera, aprofitarà l’esdeveniment per exposar les seves experiències en termes d’innovació, amb un conjunt de debats i exposicions en les quals participaran empreses del seu entorn comercial.

Entre aquestes, destaquen la ponència del responsable de CCO de Bergé Gefco, Carlos Lázaro, sobre l’‘Adaptació del port de Tarragona a les noves necessitats de la logística de vehicles o la presentació de la zona d’activitats logístiques (ZAL), a càrrec del responsable comercial del port, Pau Morales. A més, també està prevista una conferència del secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, Isidre Gavín, sota el títol ‘Digitalització i resiliència en la logística’ i una ponència del director de projectes de Ekol Logistics, Daniel Allard, sobre la ‘Intermodalitat: clau de l’èxit per a una cadena logística sostenible’.